Fem tip til drømmehuset: Byg et hjem som andre vil købe
Skal du bygge hus fra bunden - og tillader økonomien det - så vælg de lidt dyrere materialer, hvis du gerne vil sikre, at det også er salgbart på sigt. For eksempel er et murstenshus langt mere værd på boligmarkedet end et opført i gasbeton. (Arkivfoto) Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Mange værelser, et flot gulv og flere badeværelser er blandt nøgleordene, hvis du vil bygge et hus, der kan sælges igen.

Går du med planer om at få bygget drømmehuset til dig og familien, er det selvfølgelig jeres ønsker og behov, der skal stå øverst på listen.

Men skal huset sælges igen på et tidspunkt, kan du også med fordel have et par generelle betragtninger med i byggeprocessen.

To ejendomsmæglere guider her til nybyggeri, der kan sælges igen.

1) Unika giver længere salgstid

- Man skal ikke bygge et leverpostejhus, indleder ejendomsmægler Michael Hoffmann fra Home.

For unikke detaljer som en ensidig taghældning eller vinduer fra gulv til loft er ofte populært. Men pas på, det ikke bliver for unikt.

- Hvis man laver noget, der er meget specielt, får man en smallere potentiel køberskare, siger Jan Nordmann, der er kommunikationschef hos EDC.

- Og så skal man forberede sig på en længere salgstid, siger han.

2) Mange små værelser

Selv om et stort køkken-alrum og et par små værelser passer perfekt til jeres familie, så vil mange vælge det fra, hvis huset en dag skal på markedet.

- Et hus med meget få værelser vil mange familier med børn slet ikke være interesserede i, siger Jan Nordmann.

Lav hellere mindre, men flere værelser - eller sørg for at bygge lette vægge, som kan flyttes, hvis I selv eller de kommende ejere vil have en anden rumdeling.

- Fleksibilitet er et nøgleord, siger Michael Hoffmann.

3) Ét badeværelse er for lidt

Større familier får svært ved at få morgenerne til at fungere med et enkelt badeværelse, så lav gerne to - eller eventuelt et badeværelse og gæstetoilet.

- Familiemønstrene har ændret sig meget, og med dine, mine og vores børn er det svært for rigtig mange familier at klare sig med ét toilet, siger Michael Hoffmann.

4) Pas på skæve vinkler

En arkitekttegnet villa er i langt de fleste tilfælde populær. Og irregulære hjørner, forskellige niveauer og skrå vægge kan give en flot rummelig effekt.

- Men pas på med at lave vinklerne for dybe, råder Jan Nordmann.

Du risikerer nemlig at skabe et rum, der er umuligt at møblere, og hvor de skæve vinkler ender i ubrugelige tomrum.

- De fleste møbler er nu engang designet til 90 graders vinkler, siger han.

5) Vælg de rette materialer

Gode materialer er dyre, men det er også det, der gør, at dit hjem bliver mere attraktivt for andre købere.

- Gulvene er noget af det vigtigste, for her går folk virkelig op i kvalitet, siger Michael Hoffmann.

Så hvis økonomien tillader det, kan du med fordel styre uden om plastikgulve og vælge eksempelvis egetræsplanker i stedet. Er gulvet det samme i hele huset, er det også et kæmpe plus.

/ritzau fokus/

Af Stine Eskildsen, Ritzau Fokus
via Listen To News