Ekstra milliarder i statskassen. Det skal skat på fedt i mad give, men indtil videre giver forslaget kun ballade fra erhvervsorganisation og fødevarefolk.
"Det lovforslag er så himmelråbende åndssvagt. At høre Troels Lund sidde og sige, at vi skal beskatte en ko på den måde og en gris på den måde - er du blevet syg i hovedet mand? Kig på kvaliteten i råvarerne og beskat derefter," raser gourmetkok Henrik Boserup som reaktion på fedmeskatudspillet.
Boserup får opbakning til sine holdninger fra Dansk Erhverv. Her undrer man så også over en del af argumentationen for den nye skat.
"Et problem med afgiften er, at fedtprocenten ikke kan måles præcist ved en konkret analyse, da man kun kan måle det samlede indhold af mættet fedt i fødevaren, og afgiften kun skal betales af nogle former for mættet fedt. For eksempel skal der ikke betales afgift af mættet fedt fra æg," siger fødevarepolitisk chef i Dansk Erhverv Lotte Engbæk Larsen.
Fedmeskatten lyder på 13 kroner pr. kg. mættet fedt i alle fødevarer. Men kan man ikke måle, hvor meget og præcis hvilken type fedt, der er i fødevaren, bliver det i sidste ende et skøn fra myndighederne, der afgør, hvad fedtet skal koste.
"Konsekvensen bliver et mindre vareudbud af en lang række produkter - herunder mange spændende kvalitetsprodukter og delikatesser fra mindre producenter i ind- og udland," mener Lotte Engbæk Larsen.
Formålet med fedtskatten er at fremme danskernes sundhed, men den præmis køber Henrik Boserup ikke.
"Det kommer ikke til at betyde en skid for vores sundhed; ikke en skid. Staten får det provenu, den har kalkuleret med, og det er det eneste, der sker. Folk ændrer ikke vaner. De bruger hele fedmeproblematikken som undskyldning for at indføre en skat," siger han.
Den holdning får han opbakning til fra Arne Astrup, professor på Institut for Human Ernæring.
Professoren og fedmeforskeren skriver i et svar til Dansk Erhverv, at han ikke "mener, der er videnskabeligt bevis for, at afgiften vil få danskerne til at leve længere."
Arne Astrup opfordrer derfor til at udskyde afgiften, indtil der forefindes et videnskabeligt grundlag for at anvende beskatningen som middel til at fremme sundheden.
Det undrer Henrik Boserup, at man næsten skærer alt fedt over én kam.
"Tag for eksempel alt det hærdede fedtstof, man bruger i kagerne, og brandbeskat det, hvis man vil beskatte fedt. Op i røven med, om Dancake så skal flytte til Tyskland eller et andet sted hen," slutter mesterkokken.