Fattige kriminelle skal løses helt fra gæld
Kriminelle skal have bedre chancer for at komme på fødderne igen, når de er løsladt, mener SF og Det Kriminalpræventive Råd. Foto: Colourbox
Det er positivt, at SF vil lette eks-kriminelles vej tilbage til samfundet, men det kan gøres endnu bedre, mener Det Kriminalpræventive Råd.

Det er fint, at SF vil afskaffe straffeattesten og nedskrive eks-kriminelles gæld til staten.

Men man kunne sagtens tage endnu mere radikale skridt, mener Det Kriminalpræventive Råd.

For eksempel synes formand Eva Smith, at man bør afskaffe udgifter til sagsomkostninger helt for de kriminelle, der ikke har råd til at betale dem. Det vil nemlig betyde rigtig meget for at komme på ret køl igen.

"Den (gælden, red.) hænger over hovedet på den kriminelle. Han kan ikke starte en lille virksomhed, for eksempel, for han kan ikke få noget lån, når han har en stor gæld, og han kan ikke købe en lejlighed," siger Eva Smith til Newspaq.

På visse områder er formanden direkte uenig med SF's forslag. Hun mener for eksempel ikke, at de nye tiltag skal komme an på, om den kriminelle opfører sig ordentligt eller ej. Og slet ikke, hvis det kommer til at handle om, hvordan de opfører sig i fængslet.

"Det betyder en voldsom magt til fængselsfunktionærerne, og det er nogle meget usikre præmisser, som jeg ikke synes er rimelige," forklarer Eva Smith.

Diskussionen om, hvorvidt straffeattesten skal slettes helt eller ej, er mere kompleks.

"Det er klart, at det vil øge deres chancer for at få et job, og man kan jo sige, at når man har udstået sin straf, så burde man jo have betalt sin gæld til samfundet og have mulighed for at leve et normalt liv," understreger Eva Smith.

Men på den anden side har en straffeattest også en positiv effekt.

"Der ligger noget præventivt i det. Hvis man spørger unge om, hvorfor de afholder sig fra at begå kriminalitet, siger de ikke "fordi det er forkert," men fordi de vil undgå en plettet straffeattest," siger Eva Smith.

Det Kriminalpræventive Råd mener, at en "betinget straffeattest" kan være løsningen. Altså første gang, der begås en forbrydelse, ryger det ikke på, men anden gang ryger begge forbrydelser på.