Farlig person kan få statsborgerskab

Integrationsminister Søren Pind har orienteret om en konkret sag, hvor en statsløs palæstinenser, der er farlig, kan få statsborgerskab.
En person er til fare for landets sikkerhed, men skal alligevel tildeles statsborgerskab. Søren Pind orienterer om dilemmaet på sit ministerkontor.
En person er til fare for landets sikkerhed, men skal alligevel tildeles statsborgerskab. Søren Pind orienterer om dilemmaet på sit ministerkontor. Foto: Tobias Nørgaard Pedersen / POLFOTO

PET har orienteret integrationsminister Søren Pind (V) om en konkret person, der er til fare for rigets sikkerhed.

Personen skal ifølge internationale konventioner tildeles dansk statsborgerskab selvom personen vurderes til fare for rigets sikkerhed.

Det fortæller ministeren på et pressemøde på ministerkontoret. Sagen er omgærdet af mystik og mørke. PET har givet Søren Pind mundkurv på.

"Jeg har haft en drøftelse med PET i går, og de har bekræftet over for mig, at det her forhold omkring rigets sikkerhed, er et forhold de står ved," siger Søren Pind.

Det kostede den tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) posten, at hun gik imod, at statsløse palæstinensere, der er født i Danmark, kan få automatisk statsborgerskab.

Nu er de internationale konventioner på kant med rigets sikkerhed, vurderer efterretningstjenesten altså.

Derfor har Søren Pind i dag orienteret folketingets partier om sagen, som de nu skal tage stilling til.

"Det er et dilemma, at vi ifølge konventionerne skal give indfødsret til en person, der er til fare for rigets sikkerhed. Konventionen lægger øjensynligt op til, og det er juristernes klare skøn, at også folk, som måtte være til fare for rigets sikkerhed har ret til indfødsret," siger ministeren.

Flere gange er ministeren lige ved at afsløre konkrete detaljer om den mand eller kvinde, der har fået PET's røde lamper til at blinke, men han bed sig i tungen hver gang.

"Kun fantasien sætter grænser for, hvad det er," svarer han til spørgsmålet om, hvad personen har gjort, som skulle bringe rigets sikkerhed i fare.

Selv siger Søren Pind, at han ikke er fuldstændig orienteret om den farlige person, men han mener, at det er en følelsesladet situation.

"Jeg mener, at der er noget krænkende ved det her, men samtidig skal vi i dette land overholde konventioner," udtrykker han det.

Nu skal folketingets partier så tage stilling til, om Danmark skal gå i kødet på de internationale konventioner, så personen ikke kan få statsborgerskab. Søren Pind forventer en løsning fra folketingets partier til oktober.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.