Afslørede skandale: Nu beskylder a-kasse fyret medarbejder for ulovligheder
Foto: Ritzau Scanpix
I en intern mail til kritiske medlemmer beskylder Akademikernes A-kasse en fyret medarbejder, der har afsløret kritiske forhold i a-kassen, for ulovligheder. Ny ledelse beklager.

Den skandaleramte Akademikernes A-kasse har udadtil takket sin nu fyrede vicedirektør Lars Kreutzmann for at afsløre omfattende misbrug af a-kassens penge og flere andre kritisable forhold. 

Nu viser flere beskeder, som Berlingske har læst, at en afdelingschef i a-kassen beskylder Lars Kreutzmann for at have begået ulovligheder og kæder afskedigelsen af ham sammen med disse ulovligheder.

Ifølge Berlingske har Akademikernes a-kasse i mindst en håndfuld tilfælde skrevet til medlemmer, at Lars Kreutzmann har handlet ulovligt. 

Samtidig med beskyldningerne har Akademikernes A-kasse indgået en fratrædelsesaftale med Lars Kreutzmann, som blandt andet indebærer, at han ikke må udtale sig om det konkrete skandaleforløb i a-kassen.

Anders Koustrup Kærgaard, næstformand i whistleblowerorganisationen Veron, kalder forløbet "dybt problematisk".

- Over for flere medlemmer beskylder man Lars Kreutzmann for at handle ulovligt. Men samtidig giver a-kassen ham en mundkurv på gennem en fratrædelsesaftale. Det er helt utilstedeligt. Han har jo ingen mulighed for at forsvare sig, siger Anders Koustrup Kærgaard til Berlingske. 

Vin og vennetjenester

Sagen om Akademikernes A-kasse begyndte at rulle, da den administrerende direktør for Akademikernes A-kasse, Michael Valentin, i september blev sendt hjem og senere afskediget.

Sagen handler blandt andet om vinrejser, vinindkøb, vinarrangementer, problematiske sponsorater og vennetjenester, der undersøges af tilsynsmyndigheden Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. 

Af sagens dokumenter fremgår det, at Lars Kreutzmann personligt orienterede myndigheden STAR om sagen.

Ifølge Anders Koustrup Kærgaard har den nu fyrede vicedirektør gjort det rigtige ved at gå til myndighederne med sin viden om forholdene i a-kassen.

- Det er mit samlede indtryk, at han har handlet, som han skulle. Han forsøgte først at gå til bestyrelsen, men kunne ikke trænge igennem. Derefter gik han til den ansvarlige myndighed på området, siger Anders Kærgaard.

- Det principielle i denne sag er, at man lukker ned for kritik ved at give tavshedsklausuler i aftrædelsesaftaler. Altså, at man truer folk på indtægt og livsgrundlag, hvis de åbner munden, tilføjer han. 

Lars Kreutzmann siger til Berlingske, at han har fået en fratrædelsesaftale, som han ikke er utilfreds med. 

Udover det har han "ingen kommentarer". 

Fejlagtig mail 

Nyvalgt formand for Akademikernes A-kasse Thomas Damkjær Petersen har ikke selv haft kendskab til a-kassens besked til nogle medlemmer om, at whistlebloweren har handlet ulovligt.

Efter Berlingskes henvendelse har han undersøgt sagen og udtaler i et skriftligt svar til avisen:

»Den mail er fejlagtig og skulle ikke have været sendt. AKA har beklaget over for den pågældende medarbejder og tilbagekaldt mailen skriftligt over for hver enkelt af de i alt seks modtagere med en udtrykkelig præcisering af, at der foreligger en fejl i relation til begrundelsen, der således ikke er, at medarbejderen har foretaget ulovlige handler/handlinger. Den enkelte modtager af den forkerte e-mail har tillige modtaget en beklagelse.«

via Listen To News