Fantastisk! Supertalent henter dansk OL-guld
Lasse Norman Hansen i det danske trikot, der nu er blevet lykke-trikot efter flot guldmedalje. Foto: Christophe Ena/AP / POLFOTO
Lasse Norman Hansen vinder guld i mændenes omniummatch ved OL. Der var dødt løb inden sidste disciplin.

Forleden var 4000 meter-holdet kun lige ved og næsten at hente en dansk medalje på den olympiske cykelbane i London.

Søndag aften tog Lasse Norman Hansen revanche med guld i omnium, som er banecykelrytternes svar på en sekskamp.

Fynboen var sammenlagt bedst i alle discipliner efter den afsluttende 1000 meter på tid, hvor han blev nummer to.

Han gik ind til de 1000 sidste meter på en delt førsteplads, á point med italieneren Elia Viviani og franskmanden Bryan Coquard efter et dramatisk scratchløb, hvor danskeren undervejs styrtede og røg i brædderne.

Med iturevet trøje fuldførte han løbet på en sjetteplads, og dermed havde han et fantastisk udgangspunkt.

Kunne han bare køre op til vanlig standard, ville guldet være hjemme. Hverken Viviani eller Coquard er specielt stærke i kørsel på tid, og derfor var vejen banet for den anden danske OL-guldmedalje i London.

Da Lasse Norman Hansen skulle på banen som sidste mand, lød opgaven ikke blot at besejre sin direkte modstader Viviani, men også at køre hurtigere end Coquards 1.03,078 minutter.

Det lykkedes med tiden 1.02,314, og dermed kunne han og det danske hold juble over, at det alligevel blev til medalje i velodromen i London.

Dagen forinden så det ellers ud som om, at han smed muligheden for guldet, da han røg ud allerede som syvendemand i tredje disciplin, udskilningsløbet.

Dermed røg han fra første- til femtepladsen i den samlede stilling, men den 20-årige cykelrytter tog revanche i 4000 meter forfølgelsesløb søndag formiddag.

Med en dansk rekord satte han hurtigste tid i den disciplin, han kender så godt fra banefireren, og dermed krævede det bare et hæderligt resultat i scratch for at bevare sin topplacering.

Lasse Norman Hansens medalje kom ikke ud at det blå. Han blev i april nummer tre ved VM i banecykling, der blev kørt i Australien.

Omnium er en gammel cykeldisciplin, der først blev genindført ved VM i 2007.

Da banecykelprogrammet ved OL i 2010 skulle laves om for at give mænd og kvinder konkurrerede i lige mange discipliner, valgte den internationale cykelunion UCI at lade parløb, pointløb og individuelt forfølgelsesløb udgå og erstatte dem med omnium.

Det var mange utilfredse med, blandt andre dette års Tour de France-vinder Bradley Wiggins, som dengang var banerytter.

Men også Danmarks Cykle Union protesterede over, at disse discipliner, hvor danskerne traditionelt har haft gode medaljechancer, skulle forsvinde.

I dag er de muligvis af en anden mening, efter at det altså er blevet til dansk medalje.