Fanger nægtes prøveløsladelse uden grund
Færre og færre fanger får lov at blive prøveløsladt, selvom de faktisk opfører sig bedre og bedre. Foto: Colourbox
Stadig færre fanger får lov at komme på prøveløsladelse. Eksperter og justitsministeriet er uenige om, hvordan fangerne faktisk opfører sig.

Når en fange har afsonet to tredjedele af sin straf, skal han eller hun som udgangspunkt tilbydes prøveløsladelse, men det sker mere og mere sjældent.

Ifølge skiftende justitsmininistre og Kriminalforsorgen, er de indsatte blevet langt mere socialt og kriminelt belastede, men den opfattelse står i klar kontrast til en ny afhandling fra Københavns Universitet, skriver Politiken.

Fanger, der i dag får nej til prøveløsladelse, er på en række områder mindre belastede end for ti år siden.

Seniorkonsulent Niels Løppethin, der har talt med 231 fanger i forbindelse med undersøgelsen, mener, at tendensen bør være årsag til bekymring.

"Det skader retssikkerheden, at nu knap hver tredje indsatte nægtes prøveløsladelse - og at det sker med en begrundelse, der ikke holder," siger han til Politiken.

Blandt andet er fangernes boligforhold bedre, de har mindre misbrug og kortere domme end dem, der sad på fuld tid for ti år siden, viser undersøgelsen.

Også juraprofessor Nina Smith mener, Kriminalforsorgen bør tage den nye viden meget alvorligt.

"Det er umådelig interessant og meget beklageligt, at der tilsyneladende ikke er objektivt belæg for denne stramning af brugen af prøveløsladelse," siger hun til avisen.

Justitsminister Lars Barfoed (K) har ikke ønsket at udtale sig i sagen.

Kilde: Politiken