Administration 

FAKTA: Se spørgsmål og svar til indfødsretsprøven

Det er Udlændinge- og Integrationsministeriet med Inger Støjberg (V) i spidsen, der står for at udarbejde indfødsretsprøverne. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/arkiv/Scanpix)

Grundlovsdag, Kalmarunionen og valgdeltagelsen er noget af det, man skal have styr på for at blive dansk.

Sprogcentre over hele landet har onsdag afholdt indfødsretsprøven.

Alle, der søger om dansk indfødsret, skal igennem 40 spørgsmål med op til tre svarmuligheder. Ansøgere skal have mindst 32 af de 40 spørgsmål rigtige for at have bestået prøven.

Se her, hvad ansøgere skulle vide i denne omgang:

1. Hvor gammel skal man mindst være i Danmark for at blive gift uden nogen særlig tilladelse?

A: 18 år.

B: 21 år.

C: 24 år.

2. Hvor ofte afholdes der regional- og kommunalvalg i Danmark?

A: Hvert tredje år.

B: Hvert fjerde år.

C: Hvert femte år.

3. Hvilke af følgende personer forbinder man i særlig høj grad med folkehøjskolerne?

A: Steen Steensen Blicher.

B: Johannes V. Jensen.

C. N.F.S. Grundtvig.

4. Hvilken dag er det grundlovsdag i Danmark?

A: Den 5. maj.

B: Den 5. juni.

C: Den 23. juni.

5. I hvilket årti blev Storebæltsbroen mellem Fyn og Sjælland indviet?

A: I 1930'erne.

B: I 1960'erne.

C: I 1990'erne.

6. Hvor mange af medlemmerne til Folketinget vælges på Færøerne?

A: 2.

B: 4.

C: 6.

7. Hvilke tre lande samlede Margrethe 1. i 1397 i Kalmarunionen?

A: Danmark, Island og Færøerne.

B: Danmark, Slesvig og Holsten.

C: Danmark, Norge og Sverige.

8. Radikale Venstre blev i 1905 dannet som udbryder af partiet Venstre. Hvilken af følgende befolkningsgrupper repræsenterede partiet i særlig høj grad?

A: Arbejdere.

B: Husmænd.

C. Bønder.

9. Hvem har den dømmende magt i Danmark?

A: Folketinget.

B: Domstolene.

10. Hvor længe kan politiet tilbageholde en person, der er anholdt, før personen skal stilles for en dommer?

A: 48 timer.

B: 36 timer.

C: 24 timer.

11. Hvad blev muligt for Danmark i 1920 efter 1. Verdenskrig?

A: At blive genforenet med Sønderjylland.

B: At melde sig ind i Det Europæiske Fællesskab.

C: At danne et rigsfællesskab med Grønland og Færøerne.

12. Danmark var ét af 51 lande, der var med til at grundlægge De Forenede Nationer (FN). I hvilket år blev FN grundlagt?

A: I 1918.

B: I 1945.

C: I 1973.

13. I 1933 indgik regeringen og de gamle politiske partier Kanslergadeforliget. Hvad ville regeringen opnå med forliget?

A: Regeringen ville begrænse indvandringen.

B: Regeringen ville mildne den økonomiske krise.

14. Hvilket af følgende områder har staten normalt ansvaret for?

A: Politi.

B: Børnehaver.

C: Sygehuse.

15. Hvilket parti blev dannet som en udløber af Fremskridtspartiet i 1995?

A: Nye Borgerlige.

B: Dansk Folkeparti.

C: Liberal Alliance.

16. Hvad medførte Reformationen i Danmark blandt andet?

A: Danskerne fik religionsfrihed.

B: Danmark blev et protestantisk land.

17. Hvilken dansk arkitekt er kendt for at have tegnet Operahuset i Sydney?

A: Jørn Utzon.

B: Arne Jacobsen.

C: Henning Larsen.

18. Hvor høj er valgdeltagelsen normalt ved valg til Folketinget?

A: 60-69 procent.

B: 70-79 procent.

C: 80-89 procent.

19. Må en dommer bære religiøse eller politiske symboler i en retssal?

A: Ja.

B: Nej.

20. I hvilket år bombarderede England København og erobrede Danmarks flåde?

A: I 1807.

B: I 1864.

C: I 1920.

21. Hvor stor en andel af befolkningen i Danmark er indvandrere og efterkommere?

A: 5-6 procent.

B: 12-13 procent.

C: 19-20 procent.

22. Hvem kan være primære aftaleparter, når der skal indgås kollektive overenskomster om for eksempel løn, pension og arbejdsforhold?

A: Stat og kommuner.

B: Regering og embedsmænd.

C: Fagforening og arbejdsgiverorganisation.

23. Hvor stor en andel af Danmarks befolkning er medlem af folkekirken?

A: Cirka 40 procent.

B: Cirka 60 procent.

C: Cirka 80 procent.

24. Har homoseksuelle samme rettigheder og pligter ved indgåelse af ægteskab som alle andre borgere?

A: Ja.

B: Nej.

25. Hvilken rettighed er sikret i grundloven?

A: Retten til gratis lægehjælp ved sygdom.

B: Retten til frit at vælge ægtefælle ved ægteskab.

C: Retten til at danne foreninger med et lovligt formål.

26. Hvad hedder kongefamiliens residens i København?

A: Amalienborg.

B: Fredensborg.

C: Rosenborg.

27. Hvornår blev den kristne danske kirke grundlagt?

A: I Vikingetiden.

B: I Middelalderen.

C: I Oplysningstiden.

28. Hvad stemte danskerne ja til ved en folkeafstemning i 1972?

A: En ændring af valgretsalderen til 18 år.

B: Salget af Dansk Vestindien til USA.

C: Medlemskab af Det Europæiske Fællesskab.

29. Hvad kaldes den bevægelse, hvor bønderne slog sig sammen om at oprette mejerier og brugsforeninger?

A: Græsrodsbevægelsen.

B: Andelsbevægelsen.

C: Arbejderbevægelsen.

30. Skal en minister være medlem af Folketinget?

A: Ja.

B: Nej.

31. Hvad begyndte mange unge at stille spørgsmålstegn ved i løbet af 1960'erne?

A: Kernefamilien.

B: Indvandringen.

C: Fællesmarkedet.

32. Hvornår endte den kolde krig?

A: Omkring 1950.

B: Omkring 1970.

C: Omkring 1990.

33. Hvilket af følgende lande er i rigsfællesskab med Danmark?

A: Island.

B: Norge.

C: Færøerne.

34. Hvornår skete der sidst en ændring af Grundloven?

A: I 1953.

B: I 1972.

C: I 2001.

35. Hvad fik videnskabsmanden Niels Bohr Nobelprisen for i 1922?

A: En metode til måling af lysets hastighed.

B: En model over atomers opbygning.

C: En teori om jordens magnetfelt.

36. I hvilken sportsgren blev der afholdt verdensmesterskab i maj 2018 i Danmark?

A: Ishockey.

B: Håndbold.

C: Fodbold.

37. DR 1 har i begyndelsen af 2018 vist 4. sæson af en populær tv-serie. Hvilken?

A: "Arven".

B: "Krøniken".

C: "Broen".

38. Hvilket parti er Søren Pape Poulsen formand for?

A: Alternativet.

B: Radikale Venstre.

C: Det Konservative Folkeparti.

39. Hvilket af følgende partier er en del af regeringen?

A: Nye Borgerlige.

B: Liberal Alliance.

C: Socialdemokratiet.

40. Hvilken royal person fyldte 50 år i maj 2018?

A: Kronprins Frederik.

B: Kronprinsesse Mary.

C: Prins Joachim.

Svar: 1A, 2B, 3C, 4B, 5C, 6A, 7C, 8B, 9B, 10C, 11A, 12B, 13B, 14A, 15B, 16B, 17A, 18C, 19B, 20A, 21B, 22C, 23C, 24A, 25C, 26A, 27A, 28C, 29B, 30B, 31A, 32C, 33C, 34A, 35B, 36A, 37C, 38C, 39B, 40A.

Kilde: Udlændinge- og Integrationsministeriet.

/ritzau/

billede af politibil
Krimi

Muligt stenkast - motorvej spærret af

bygning set fra gaden
Nyheder

Kæmpe eventsted konkurs - igen

dronning i rutsjebane
Kongelige

Dronningen fejrede jubilæum med tur i Tivolis rutsjebane

person med mobiltelefon
Livsstil

Hvem ringer?
Her er det simple trick til, at finde ud det

karameller
Nyheder

Sidste skoledag:

Nål fundet

i karamellerne

Nyheder

Herlufsholm har slået stillingen som rektor op

personer er glade
Nyheder

Radikale til
eget medlem:
Træk dig

Nyheder

Kulturminister: Ønsker opgør med kønsfordeling

krig tank i ukraine
Nyheder

Vestlige våben ødelagt af russisk missil

fyldt tagrende
Nyheder

Kom i gang nu: Få styr på tagrender og utætheder

Kulturminister Ane Halsboe
Nyheder

Radio får dødsstødet

Mascha Vang
Kendte

Mascha Vang:

Rykker brylluppet

Russiske Gazprom, skilt
Nyheder

Rusland lukker for gassen til Finland

   Natasja Crone og Rasmus Tantholdt
Nyheder

Rasmus Tantholdt hædret

Vicki Berlin
Film og TV

Vicki Berlin: 

Indtager Cannes

Elon Musk
Nyheder

Elon Musk anklaget for sexchikane

ukraine
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten i Ukraine

En tornado har fredag aften bevæget sig vest over den tyske by Paderborn,
Nyheder

Vildt: Tornadoer kvæster 40 mennesker

Nyheder

Zelenskyj: De sidste soldater må overgive sig

barn med abekopper
Nyheder

WHO: Hastemøde om abekopper

statue uden for  Lagos High Court.
Krimi

Skal hænges:

Dansker dømt til døden

Sidney Lee
Kendte

Sådan skal Sidney Lee begraves

lotto kupon udfyldes
Nyheder

Eurojackpot: Vild rekord

hænder med abekopper
Nyheder

FAKTA: Abekopper stammer ikke fra aber

skilt ved retten på Frederiksberg
Krimi

Sigtet for voldtægt af tre kvinder

bus i grøften
Nyheder

Dramatisk bus-ulykke:
Væltet med 36 passagerer

sanger på scenen
Kendte

I Helmigs fodspor:

Basim står derude

og banker på 

politibil holder på havn
Krimi

Hvem er den døde mand?

mand med kufferter i lufthavn
Rejser

Pas på pengepungen:

Det skal du have styr på

før ferien

racerkører står og kigger
Sport

Risikerer millionbøde: Må ikke køre med vielsesring 

skjern kirke set udefra
Krimi

Kvinde tømte dødsboer

mens familien var til

begravelse 

tre personer i sammenklippet foto
Film og TV

Forskere angriber DR:

Spreder fake news

Nyheder

Coronakur i Nordkorea:

Te og saltvand

kommunekontor set udefra
Nyheder

Kommune politianmeldt

for kidnapning

mand smiler
Kendte

Hemmelig graviditet:

Verdensstjerne er blevet

far

boligblok set udefra
Krimi

22-årig kvinde

dræbt 

fodboldspiller på banen
Sport

Vild afskedsgave:

33 Rolex-ure

gammel mercedes vises frem
Helt vildt

Mercedes solgt

for en milliard 

ødelagt bil holder på vej
Nyheder

OVERBLIK: Det skete

i Ukraine-konflikten

bjergområde i norge
Nyheder

Overlever fald på

flere hundrede meter

en gravid kvinde vinker
Kendte

Rihanna er blevet mor

Storebæltsbroen i skumring
Nyheder

Storebælt lukker for trafikken 

En flot mand og en sportsvogn
Biler

James Bonds bil til salg

En mand med skæg og briller
Kendte

Verdensberømt komponist død

Rejsende i en lufthavn
Rejser

Medarbejdermangel i lufthavn: Kom i god tid 

En glad forfatter
Bøger

Her er topscorerne af bibliotekspenge

Et par med en chek
Helt vildt

De vandt 1.6 milliarder

en brunette smiler
Kendte

Le Gammeltoft stopper med øjeblikkelig virkning

En hvidhaj og en dykker
Dyreliv

Denne monsterhaj er verdens største

en dame med briller
Kendte

Tine Bryld kommer på frimærke

mand kigger ind i kameraet
Helt vildt

Negle løser 34 år gammel mordsag

udsnit af stole
Nyheder

Ambitiøs

møbelforhandler

konkurs

villa i solskin
Livsstil

Trods millionrabat: Her er landets absolut dyreste håndværkertilbud

mand tæt på
Nyheder

Folketinget freder Hjort Frederiksen i lækagesag

person med statuette
Film og TV

Ny film med Anders Matthesen får hug

billede fra matador
Kendte

Matador-stjerner

samles i talkshow

Prins Harry og hertuginde Meghan
Kongelige

Stormomsust:

Harry og Meghan
har fireårs bryllupsdag

billede af politibil
Krimi

Lastbil taber hjul
og kvæster cyklist

to mænd hilser på hinanden
Kongelige

Skandale-kongen
vender kortvarigt hjem

flag hejses
Nyheder

OVERBLIK: Det skete natten til torsdag i Ukraine-konflikten

En puma på en klippe
Dyreliv

Puma angriber kvinde og hendes hund

Jagerfly på himmelen
Kendte

Tom Cruise hædret med jagerfly i Cannes

Sport

Esbjerg ned i 2. division

Mænd prøver at køle sig af
Nyheder

Indien risikerer 100 gange flere hedebølger i fremtiden

en gråhåret mand i jakkesæt
Nyheder

Tesfaye afviser at give Folketinget indsigt i Hjort-sag

Et par på den røde løber.
Kendte

Sidney Lees ekskæreste taler ud

En mørk mand med en taske
Krimi

Denne mand er farlig:

Skar øret af sit offer

En karton mælk
Mad og drikke

Mælkepriser kan stige 50%

Dronning Elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen har spist disse sandwiches hele sit liv

En barmfager blondine i en sofa
Film og TV

Pluto-tv er landet:

Se Familien fra Bryggen hele døgnet

en ung mand
Krimi

Russisk soldat om krigsforbrydelse:

Jeg er skyldig

En masse flasker på et samlebånd
Nyheder

Flaskemangel truer

bryggerier

Et villa kvarter
Nyheder

Spår markant fald

i boligpriser 

Billede taget udover Prag man kan se de mange broer.
Helt vildt

Vanvittig billigt: 

Flyv til Prag

for 66 kroner

En politibil med udrykning.
Krimi

Ung mand anholdt

for hotel-drab 

Portræt af Anders Matthesen
Kendte

Anders Matthesen som

førsteelsker: Der er

intet at gemme sig bag

Timm Vladimir sidder i en bar og kigger ind i kameraet.
Kendte

Timm Vladimirs

sommerhus

solgt under prisen

Picasso maleriet
Helt vildt

Picasso solgt

for 477 millioner

En kvinde ligger og sover på en sofa.
Nyheder

Danskerne bruger for

meget tid på sofaen

Steve Wynn set i profil nedefra
Nyheder

Kasinokonge mistænkt

for at være hemmelig agent