FAKTA: SAS er et skandinavisk samarbejdsprojekt
SAS skal finde en ny bestyrelsesformand, efter at Fritz Schur har meldt sin afgang mandag. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/arkiv/Scanpix
SAS skal til at lede efter en ny bestyrelsesformand, efter at Fritz Schur har valgt at stoppe på posten.

Efter ti år som bestyrelsesformand i flyselskabet SAS har Fritz Schur besluttet at træde tilbage.

Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse mandag.

Schur har siddet i bestyrelsen siden 2001 og været formand siden 2008. Meldingen kommer forud for den årlige generalforsamling 5. marts, hvor 66-årige Schur ikke stiller op til genvalg.

Læs her om det skandinaviske luftfartsselskab:

* Luftfartsselskabet SAS blev grundlagt i 1946 ved en sammenlægning af de nationale luftfartsselskaber i Danmark, Norge og Sverige. Selskabet kunne altså fejre 70-års fødselsdag i 2016.

* Første tur gik til New York 17. september 1946. Turen tog 25 timer, og det var nødvendigt at gøre tre stop på vejen for at tanke.

* I dag har SAS mere end 800 daglige afgange. Selskabet flyver med mere end 29 millioner passagerer om året til tæt på 120 destinationer i Europa, USA og Asien.

* SAS er delvist ejet af private investorer og delvist ejet af den danske, norske og svenske stat.

* Både den svenske og norske stat har mandat til at sælge ud af SAS-aktierne og har erklæret, at de ikke ser sig som langsigtede ejere af selskabet.

* Tidligere har også danske regeringer luftet salgstanker, men i oktober 2016 slog daværende finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) fast, at regeringen ikke havde aktuelle planer om at sælge ud af den danske andel af SAS.

* Selskabet har de senere år haft store økonomiske problemer, men har kæmpet for at få økonomien på ret kurs med flere spareplaner.

* Senest blev der skruet yderligere op for spareplanerne efter andet kvartal i år, som bød på endnu et underskud for SAS.

Kilder: SAS og Ritzau.

/ritzau/