FAKTA: Sagen om kvotekongerne kort fortalt

Fiskeristyrelsen har foretaget en ny politianmeldelse i sagen om kvotekonger. Læs om baggrunden her.

Fiskeristyrelsen foretog torsdag en ny politianmeldelse i sagen om de såkaldte kvotekonger.

Her kan du blive klogere på forløbet i sagen.

* Folketinget reformerede i 2002 fiskeriet ved at indføre omsættelige kvoter. Det betød, at fiskerne kunne købe og sælge kvoter til at fange en bestemt mængde fisk.

* Kvoterne erstattede rationsfiskeriet. Her havde alle lige adgang til at fiske en bestemt mængde. Det gjorde det svært for fiskerne at planlægge og tjene nok.

* Folketinget understregede i forbindelse med kvotereformen, at kvoterne ikke måtte ende på for få hænder. Men politikerne gav ingen præcise anvisninger for, hvordan man kunne undgå det.

* Miljø- og Fødevareministeriet skulle dog lave et register for at sikre kontrol og gennemsigtighed for ejerskab af kvoterne.

* I august 2017 konkluderede Rigsrevisionen, at ministeriets forvaltning har været "meget kritisabel", og "ikke har understøttet Folketingets intention om, at kvoterne ikke måtte koncentreres på for få hænder".

* Fem kvotekonger blev efterfølgende meldt til politiet, to ledende embedsmænd forflyttet, og ansvaret for fiskeriet flyttet fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) til Karen Ellemann (V), der i forvejen var minister for ligestilling og nordisk samarbejde.

* I november kom det dog frem, at Landbrugs- og Fiskeristyrelsen har tilbagetrukket fire-fem politianmeldelser af de fiskere, som ellers var blevet politianmeldt i august.

* En embedsmand fra styrelsen blev ifølge Politikens oplysninger sendt hjem som et resultat af de tilbagekaldte politianmeldelser.

* Samtidig bad fiskeriministeren Kammeradvokaten om at endevende sagen. Undersøgelsen skal ligge klar inden årsskiftet.

Kilde: Ritzau, Greenpeace, DR og Politiken.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.