FAKTA: Sagen om kvotekongerne kort fortalt

Fiskeristyrelsen har foretaget en ny politianmeldelse i sagen om kvotekonger. Læs om baggrunden her.

Fiskeristyrelsen foretog torsdag en ny politianmeldelse i sagen om de såkaldte kvotekonger.

Her kan du blive klogere på forløbet i sagen.

* Folketinget reformerede i 2002 fiskeriet ved at indføre omsættelige kvoter. Det betød, at fiskerne kunne købe og sælge kvoter til at fange en bestemt mængde fisk.

* Kvoterne erstattede rationsfiskeriet. Her havde alle lige adgang til at fiske en bestemt mængde. Det gjorde det svært for fiskerne at planlægge og tjene nok.

Tilmeld dig gratis vores nyhedsbrev for flere nyheder.

* Folketinget understregede i forbindelse med kvotereformen, at kvoterne ikke måtte ende på for få hænder. Men politikerne gav ingen præcise anvisninger for, hvordan man kunne undgå det.

* Miljø- og Fødevareministeriet skulle dog lave et register for at sikre kontrol og gennemsigtighed for ejerskab af kvoterne.

* I august 2017 konkluderede Rigsrevisionen, at ministeriets forvaltning har været "meget kritisabel", og "ikke har understøttet Folketingets intention om, at kvoterne ikke måtte koncentreres på for få hænder".

* Fem kvotekonger blev efterfølgende meldt til politiet, to ledende embedsmænd forflyttet, og ansvaret for fiskeriet flyttet fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) til Karen Ellemann (V), der i forvejen var minister for ligestilling og nordisk samarbejde.

* I november kom det dog frem, at Landbrugs- og Fiskeristyrelsen har tilbagetrukket fire-fem politianmeldelser af de fiskere, som ellers var blevet politianmeldt i august.

* En embedsmand fra styrelsen blev ifølge Politikens oplysninger sendt hjem som et resultat af de tilbagekaldte politianmeldelser.

* Samtidig bad fiskeriministeren Kammeradvokaten om at endevende sagen. Undersøgelsen skal ligge klar inden årsskiftet.

Kilde: Ritzau, Greenpeace, DR og Politiken.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.