FAKTA: Rygeloven kort fortalt
Rygeloven blev vedtaget i 2007. Den skal sikre mod passiv rygning indendørs på arbejdspladser og i det offentlige rum. Foto: Linda Kastrup/Scanpix
Rygeloven kom til verden under store protester. Ti år efter vedtagelsen har den bred støtte.

Rygeloven kom til verden under store protester. For kritikerne mente, at det var hysterisk og formynderisk at begrænse rygning.

6. juni er det ti år siden, at loven blev vedtaget, og kritikken er afløst af en udbredt opbakning. Tre ud af fire støtter loven, viser en måling.

LÆS her mere om loven:

* Rygeloven blev vedtaget i 2007. Den skal sikre mod passiv rygning indendørs på arbejdspladser og i det offentlige rum.

* Som udgangspunkt er det ikke tilladt at ryge indendørs på arbejdspladser, i institutioner, på skoler og i den kollektive trafik. Forbuddet gælder også serveringssteder.

* Der er dog undtagelser i loven, så det fortsat er tilladt at ryge indendørs på dagplejehjem, på nogle ungdomsuddannelser, i omsorgs- og plejesektoren og på mindre værtshuse.

* I 2012 blev loven skærpet, så rygning også er forbudt udendørs på skoler og på ungdomsuddannelser, der fortrinsvis har elever under 18 år.

* Rygning koster årligt omkring 13.600 mennesker livet i Danmark.

* Omkring 16 procent af befolkningen ryger dagligt. Det drejer sig om 15 procent af mændene og 17 procent af kvinderne.

Kilde: Mandag Morgen og Kræftens Bekæmpelse

/ritzau/