FAKTA: Novozymes vasker tøjet rent og gøder marken

Novozymes er mest kendt for at lave enzymer til vaskepulver, men der gemmer sig meget andet bag navnet.
En ansat hos Novozymes arbejder i selskabets vaskelaboratorium. Novozymes er mest kendt for at lave enzymer til vaskepulver, men producerer også enzymer og mikroorganismer til blandt andet fødevarer og landbrug.
En ansat hos Novozymes arbejder i selskabets vaskelaboratorium. Novozymes er mest kendt for at lave enzymer til vaskepulver, men producerer også enzymer og mikroorganismer til blandt andet fødevarer og landbrug. Foto: Sophia Juliane Lydolph/arkiv/Scanpix

Danske Novozymes er en bioteknologisk virksomhed, som producerer enzymer og mikroorganismer til mange forskellige former for industri:

Vaskemidler, føde- og drikkevarer, bioenergi, landbrug og foder samt teknisk- og medicinalindustri.

Novozymes har fredag fremlagt regnskab for første halvår 2018, hvor selskabets bundlinje voksede med fem procent til 1,6 milliarder kroner.

Læs mere om selskabet her:

* Kimen til selskabet blev lagt i 1925. Novozymes var oprindelig en del af Novo Nordisk, men i 2000 blev Novo splittet i tre selvstændige selskaber - Novo Nordisk, Novozymes og Novo.

* Enzymer er proteiner dannet af levende celler, som sætter kemiske processer i gang.

* Vaskemidler er selskabets største forretningsområde, men Novozymes' enzymer og mikroorganismer bliver brugt til alt fra at blødgøre læder til at rense spildevand og producere bioethanol.

* Novozymes kan altså meget vel have været med til at sørge for, at dit vasketøj bliver rent, når det har været en tur i maskinen, at dine skindhandsker er bløde, og at dit brød holder sig frisk i mere end én dag.

* Selskabet har mere end 700 produkter i 130 lande og 6300 ansatte fordelt over hele verden.

* Novozymes investerer en del i forskning og udvikling og har mere end 6500 patenter - heraf omkring 6000 aktive patenter.

Kilder: Novozymes, Gyldendals Store Danske.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.