FAKTA: Militærets meddelelse til folket i Zimbabwe
Militæret i Zimbabwe læser en meddelelse til folket op på tv, efter at der har været uro i hovedstaden Harares gader. Foto: Handout/Reuters
Militæret har overtaget en tv-station og afspærret veje til parlamentet, men det er ikke et kup, siger det.

Militæret i Zimbabwe har læst en meddelelse til folket op på tv, efter at der har været uro i hovedstaden Harares gader.

Meddelelsen blev læst op af en general på nationalt tv.

Her kan du se, hvad der blev sagt:

- Vi ønsker at forsikre nationen, at Hans Excellence, præsident i Republikken Zimbabwe og øverstkommanderende for Zimbabwes forsvarsstyrker, kammerat Mugabe, og hans familie er i god behold, og deres sikkerhed er garanteret.

- Vi målretter kun indsatsen mod de kriminelle omkring ham, som begår forbrydelser, der medfører sociale og økonomiske lidelser i landet, for at retfærdigheden kan ske fyldest.

- Så snart vi har udført vores mission, forventer vi, at situationen vil vende tilbage til normalen.

- Til tjenestemænd og embedsmænd: Som I er klar over, foreligger der en plan hos de samme personer om at få indflydelse på den udrensning, der finder sted i den politiske sfære mod jer. Vi er imod den uretfærdighed, og vi har i sinde at beskytte jer alle imod den.

- Til den dømmende magt: Disse tiltag skal sikre, at I, som en uafhængig instans i landet, kan udøve jeres selvstændige autoritet uden frygt for at blive hindret i det.

- Til medlemmerne af parlamentet. Jeres rolle er af største vigtighed for fred og stabilitet i dette land, og det er vores ønske, at en dispensation bliver givet, som giver jer mulighed for at tjene jeres respektive politiske vælgere i overensstemmelse med demokratiske dogmer.

- Til det generelle folk i Zimbabwe. Vi opfordrer jer til at forholde jer roligt og begrænse unødig færden. Vi opfordrer dog ansatte og folk med vigtige gøremål i byen til at fortsætte deres aktiviteter som normalt. Vores ønske er, at I nyder jeres rettigheder og frihed, og at vi giver vores land tilbage i en tilstand, der tillader investeringer, udvikling og velstand, som vi alle har kæmpet for, og som mange borgere har ofret alt for.

- Til politiske partier. Vi opfordrer jer til at afholde jeres medlemmer fra at deltage i voldelig adfærd.

- Til ungdommen. Vi opfordrer jer til at indse, at fremtiden i dette land er jeres. Lad jer ikke friste af beskidte sølvmønter. Vær disciplinerede og forbliv dedikerede til værdierne i dette storslåede land.

Kilde: Reuters.

/ritzau/