FAKTA: Injektion til diabetikere er Novos næste guldfugl

Der er store forventninger til Ozempic, der kan sænke vægten og blodsukkerniveauet.
Novo Nordisk har af de amerikanske sundhedsmyndigheder opnået godkendelse af semaglutid-præparatet Ozempic.
Novo Nordisk har af de amerikanske sundhedsmyndigheder opnået godkendelse af semaglutid-præparatet Ozempic. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix

Den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, har givet sin endelige godkendelse af Novo Nordisks Ozempic - der er semaglutid i injektionsform.

Få et indblik i det store, danske diabeteshåb, og hvorfor det er så vigtigt for Novo Nordisks forretning her:

* Novo Nordisk har de seneste år oplevet et pres fra flere sider. En del af presset kommer fra generelt lavere priser på medicin i USA. En undtagelse er GLP-1-klassen indenfor diabetes-medicin.

* Her har analytikere været bekymret for, at konkurrenten Eli Lilys middel Trulicity har spist af Novo Nordisks markedsandele.

* Desuden har Novo Nordisks største salgsobjekt, Victoza, patentudløb i 2022.

* Test af Ozempic har givet håb, om at det kan være konkurrencedygtigt som arvetager for Victoza.

* Semaglutid-præparatet skal tages en gang om ugen, mens Novos nuværende top-middel i GLP-1-klassen, Victoza, skal tages en gang i døgnet.

* Semaglutid er en såkaldt GLP-1-analog (glukagon-like peptide-1), der kan hjælpe mennesker med type 2-diabetes til at sænke blodsukkerniveauet i kroppen, når det er for højt.

* GLP-1 virker ved, at det efterligner virkningen af et tarmhormon, der findes naturligt i kroppen. Her er det med til at styre optagelsen og produktionen af insulin.

* Lægemidlet bidrager samtidig med et vægttab, fordi det mindsker appetitten.

* Test har vist, at patienter opnår større blodsukkerkontrol og større vægttab med semaglutid-injektionerne end Eli Lillys Trulicity.

* Semaglutid har vist sig at reducere risikoen for alvorlige hjerte-kar-hændelser som blodpropper, slagtilfælde og hjerte-kar-død sammenlignet med placebo.

* Analytikere har estimeret salg i milliardklassen hvert år.

Kilder: Novo Nordisk, finans.dk, business.dk og Ritzau

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.