FAKTA: Hvad er en forvaringsdom?
Mange forvaringsdømte afsoner i Anstalten ved Herstedvester, der ligger vest for København. Foto: Mads Claus Rasmussen/arkiv/Scanpix
En 33-årig mand er idømt forvaring i en sag om håndgranatkast mod Black Army-klubhus i Herning.

Et håndgranatkast mod et bandeklubhus i Herning og flere skud mod en mand i Hatting er blandt de anklager, som en 33-årig mand er kendt skyldig i torsdag ved Retten i Herning.

Håndgranaten skadede bygninger og biler, men ingen kom heldigvis til skade ved eksplosionen, der skete i december 2016.

Retten i Herning har besluttet, at en passende straf til den dømte mand er forvaring.

Læs her, hvad forvaring er:

* Forvaring er formelt set ikke en straf, men en foranstaltning, der træder i stedet for straf, når den dømte anses for at være særligt farlig.

* Som de eneste former for frihedsberøvelse af ikke-sindssyge personer er forvaring sammen med fængsel på livstid uden tidsbegrænsning.

* Fuldbyrdelsen af en forvaringsdom foregår normalt i Anstalten ved Herstedvester vest for København.

* En dom til forvaring forudsætter, at retten finder det nødvendigt med en tidsubestemt foranstaltning frem for straf for at forhindre den dømte i at begå ny farlig kriminalitet.

* Efter tre års forvaring - og siden en gang om året - har Kriminalforsorgen pligt til at tage stilling til, om foranstaltningen skal fortsætte.

* Rigsadvokaten har pligt til at sikre, at en forvaringsdømt ikke sidder længere end nødvendigt, men det er i sidste ende op til retten at bestemme, om den dømte kan prøveudskrives - altså løslades.

* Inden der sker prøveudskrivning, vil der i reglen være et længere forløb, hvor den dømte først får ledsaget udgang og siden får lov til at forlade fængslet på egen hånd.

* For at opnå de friheder kan Kriminalforsorgen stille en række betingelser, for eksempel at den dømte skal behandles med en bestemt type medicin.

* Forvaring forveksles ofte med anbringelse. En af forskellene er, at en anbringelsesdom gives til sindssyge personer og afsones på et sygehus, mens en forvaringsdom afsones i et fængsel.

Kilder: Kriminalforsorgen, Retsinformation og professor Jørn Vestergaard, Københavns Universitet.

/ritzau/