FAKTA: Det kontantløse samfund rykker nærmere i Norden
Både regeringen og erhvervslivet tager skridt hen imod at erstatte kontanter med elektroniske løsninger. Foto: Nils Meilvang/Scanpix
Med en ny lov har Danmark taget et lille skridt mod at gøre kontanter overflødige. Sverige og Norge er foran.

Kontanter fylder mindre og mindre i de skandinaviske lande. Et reelt kontantfrit samfund vurderes at være langt væk, og som udgangspunkt skal alle bemandede butikker, restauranter og lignende salgssteder fortsat acceptere kontanter i Danmark.

Alligevel bliver der hele tiden taget små skridt hen mod at erstatte kontanter. Her kan du læse om den seneste udvikling:

* Siden 1. januar 2018 er det dog blevet lovligt at afvise kontanter i tidsrummet fra klokken 22 til klokken 06. I postnumre med særligt høj risiko for røveri kan butikker søge om at blive kontantfri allerede fra klokken 20.

* Kontanter står for omkring 20 procent af alle betalinger i Danmark. I 1995 var tallet tæt på 80 procent.

* I Sverige og Norge er kontantandelen endnu lavere, mens det i eurolandene i snit er på 79 procent.

* Herhjemme er Dankort er det hyppigste alternativ - det bruges mere end en milliard gange om året. Men også kreditkort og mobile løsninger som MobilePay vinder frem på bekostning af kontanterne.

* I Sverige har man fjernet kravet om, at butikker skal tage imod kontanter. Her foregår en endnu større del af betalingerne elektronisk.

* I Norge arbejder regeringen også aktivt på at gøre landet kontantfrit i de kommende årtier.

Kilde: Nationalbanken, Folketinget, Riksbanken.

/ritzau/