FAKTA: De ti seneste modtagere af fredsprisen
Hvert år i oktober uddeles Nobels fredspris, der er en af verdens mest prestigefulde priser. I år er 318 nomineret, og det er det største antal nominerede nogensinde. Det blev den internationale kampagne for afskaffelse af atomvåben, Ican, der blev årets modtager af den fornemme pris. Foto: Jonathan Nackstrand/arkiv/AFP
En pakistansk skolepige, USA's tidligere præsident og EU er blandt de seneste modtagere af Nobels fredspris.

Årets modtager af den fornemme Nobels fredspris er Ican, en international organisation mod afskaffelse af atomvåben.

Ican er aktiv i 60 lande og modtager prisen for arbejdet for at forsøge at afskaffe atomvåben.

I år var 318 nomineret til prisen, og det er ifølge det norske Dagbladet det største antal nominerede nogensinde.

Her er de seneste ti års modtagere:

* 2016: Colombias præsident Juan Manuel Santos modtager Nobels fredspris 2016 for sin indsats for at skabe fred i sit land efter årtiers borgerkrig. Santos indgik en fredsaftale med oprørsbevægelsen Farc efter en lang og blodig konflikt, der kostede over 220.000 mennesker livet.

* 2015: En demokratibevægelse fra Tunesien modtager prisen for sin centrale rolle i Det Arabiske Forår. Den tunesiske dialogkvartet, der består af fire organisationer, blev dannet, da demokratiprocessen i Tunesien var ved at bryde sammen.

* 2014: Den pakistanske skolepige Malala Yousafzai får fredsprisen for at arbejde for alle børns ret til uddannelse. Hun deler prisen med den 60-årige indiske børnerettighedsforkæmper Kailash Satyarthi, der æres for sin kamp mod børneslaveri.

* 2013: Organisationen til Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) for arbejdet med at eliminere kemiske våben.

* 2012: EU for sit fredsskabende projekt.

* 2011: Liberias præsident, Ellen Johnson Sirleaf, og fredsaktivisterne Leymah Gbowee (Liberia) og Tawakkol Karman (Yemen) for deres ikkevoldelige kamp for kvinders rettigheder.

* 2010: Den kinesiske systemkritiker Liu Xiaobo for sin ikkevoldelige kamp for menneskerettigheder.

* 2009: USA's daværende præsident Barack Obama for at satse på diplomati og samarbejde.

* 2008: Den tidligere finske statsminister og FN-aktør Martti Ahtisaari for sit arbejde med at stoppe internationale konflikter.

* 2007: Det Internationale Klimapanel og tidligere vicepræsident Al Gore for at sætte den globale opvarmning på dagsordenen.

Kilde: Nobelpeaceprize.org

/ritzau/