FAKTA: De ti seneste modtagere af fredsprisen

En pakistansk skolepige, USA's tidligere præsident og EU er blandt de seneste modtagere af Nobels fredspris.
Hvert år i oktober uddeles Nobels fredspris, der er en af verdens mest prestigefulde priser. I år er 318 nomineret, og det er det største antal nominerede nogensinde. Det blev den internationale kampagne for afskaffelse af atomvåben, Ican, der blev årets modtager af den fornemme pris.
Hvert år i oktober uddeles Nobels fredspris, der er en af verdens mest prestigefulde priser. I år er 318 nomineret, og det er det største antal nominerede nogensinde. Det blev den internationale kampagne for afskaffelse af atomvåben, Ican, der blev årets modtager af den fornemme pris. Foto: Jonathan Nackstrand/arkiv/AFP

Årets modtager af den fornemme Nobels fredspris er Ican, en international organisation mod afskaffelse af atomvåben.

Ican er aktiv i 60 lande og modtager prisen for arbejdet for at forsøge at afskaffe atomvåben.

I år var 318 nomineret til prisen, og det er ifølge det norske Dagbladet det største antal nominerede nogensinde.

Her er de seneste ti års modtagere:

* 2016: Colombias præsident Juan Manuel Santos modtager Nobels fredspris 2016 for sin indsats for at skabe fred i sit land efter årtiers borgerkrig. Santos indgik en fredsaftale med oprørsbevægelsen Farc efter en lang og blodig konflikt, der kostede over 220.000 mennesker livet.

* 2015: En demokratibevægelse fra Tunesien modtager prisen for sin centrale rolle i Det Arabiske Forår. Den tunesiske dialogkvartet, der består af fire organisationer, blev dannet, da demokratiprocessen i Tunesien var ved at bryde sammen.

* 2014: Den pakistanske skolepige Malala Yousafzai får fredsprisen for at arbejde for alle børns ret til uddannelse. Hun deler prisen med den 60-årige indiske børnerettighedsforkæmper Kailash Satyarthi, der æres for sin kamp mod børneslaveri.

* 2013: Organisationen til Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) for arbejdet med at eliminere kemiske våben.

* 2012: EU for sit fredsskabende projekt.

* 2011: Liberias præsident, Ellen Johnson Sirleaf, og fredsaktivisterne Leymah Gbowee (Liberia) og Tawakkol Karman (Yemen) for deres ikkevoldelige kamp for kvinders rettigheder.

* 2010: Den kinesiske systemkritiker Liu Xiaobo for sin ikkevoldelige kamp for menneskerettigheder.

* 2009: USA's daværende præsident Barack Obama for at satse på diplomati og samarbejde.

* 2008: Den tidligere finske statsminister og FN-aktør Martti Ahtisaari for sit arbejde med at stoppe internationale konflikter.

* 2007: Det Internationale Klimapanel og tidligere vicepræsident Al Gore for at sætte den globale opvarmning på dagsordenen.

Kilde: Nobelpeaceprize.org

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.