Fagforbund vil bevare regionerne
Ingen kan bedre styre sygehusene end regionerne, mener fagforbund. Foto: Ole Morten Nygård/public domain/wikimedia
Der findes ikke noget bedre alternativ, lyder argumentet.

Hverken økonomisk, administrativt eller politisk vil der komme noget godt ud af at afskaffe regionerne, sådan som Dansk Folkeparti og nu også de konservative og en række ledende Venstre-politikere ønsker.

Sådan lyder meldingen fra fagforbundet HK, der slet ikke kan se noget brugbart alternativ til regionerne.

"De forslag, der hidtil har været luftet, har været noget med nogle selvejende institutioner eller noget helt statsligt eller helt kommunalt. Men der er ingen af de løsninger, der er bedre end at bevare regionerne. Vi mener sådan set, at det var den rigtige løsning, da man ændrede amterne til regioner," siger formand for HK Kommunal Bodil Otto til Newspaq.

Hun mener i stedet, at politikerne skal give regionerne mere frihed, så de ikke konstant skal ligge i krig med staten om finansiering af især sygehusene.

"Det bliver meget nogle politiske prioriteringer i stedet for faglige prioriteringer, der foregår på hospitalerne. Det er der mange, der er rigtig godt trætte af, som selv mener, at man kunne få noget mere fornuftigt ud af det for befolkningen, hvis det var nogle faglige prioriteringer, der foregik," siger Bodil Otto.

Også FOA er ude med riven efter de christiansborg-politikere, som ønsker at lukke regionerne.

"Det ville klæde regeringen og regeringspartierne at vise respekt for de ansattes indsats. Der har været omstilling på dagsordenen i årevis nu. I øjeblikket er det målsætningen at skabe super-sygehuse, der præger dagsordenen for de ansatte. Og samtidig skal de nu trues med noget, der mest af alt minder om en ny strukturreform," siger FOA's formand Dennis Kristensen i en pressemeddelelse.

Han peger på, at der først og fremmest er brug for et nyt økonomisk styringssystem for sygehusene og sundhedsvæsenet, som kan give overblik og stabilitet, også på lang sigt.