Fagboss: Mere i løn til storby-sosuer
Man vil ændre på principper, der er mere end 100 år gamle, hvis man vil til at have regionale lønforskelle som følge af leveomkostninger og boligpriser, siger professor. Foto: Colourbox
Hvis lavtuddannede ikke længere har råd til boliger i storbyerne, skal lønninger måske være højere i de større byer, siger FOAs formand.

Sosu-hjælpere i de større byer skal måske have mere i lønningsposen end kolleger, der bor i yderkanten af landet.

Det kan blive et tema, hvis udviklingen fortsætter, som den gør i øjeblikket, hvor en sosu-hjælper kun kan købe ti ud af landets 98 kommuner.

FOAs formand, Dennis Kristensen, er tilhænger af differentieret løn.

- Vi har et system, hvor der er lidt lønforskel i forskellige dele af landet, som vi har arbejdet for at få nedbragt, siger Kristensen til Newspaq, og forklarer, at det var et lønsystem, der skulle udjævne de store forskelle, der er på leveomkostninger fra landsdel til landsdel.

Og selvom de lønforskelle er blevet udjævnet over de senere år, så skal lønforskellen måske indføres igen.

- Hvis vi er på vej mod en udvikling, hvor de her store forskelle bider sig fast, så kan vi blive nødt til at kigge på, om ikke også lønniveauet skal til at være højere i de områder, hvor det er dyrt at erhverve sig en bolig, siger han.

Men det er urealistisk at forestille sig regionale lønforskelle, siger Henning Jørgensen, professor og arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, til Newspaq.

Ifølge Henning Jørgensen har det siden 1899 været arbejdets art og uddannelse, der har været afgørende for lønnen og ikke alle mulige andre faktorer.

- Det bliver meget, meget vanskeligt. Hvis man skal til at tage geografiske hensyn, vil der komme kompensatoriske krav fra alle mulige andre grupper, siger han, og fortsætter:

- Man leger med ilden, når man vil pille ved de grundlæggende principper, der ligger til grund for løndannelsen, siger Henning Jørgensen.

Det er samtidigt et forslag, der vil møde modstand hos både arbejdsgivere- og tagere, mener Henning Jørgensen.

- FOA risikerer at starte et slagsmål, hvor de meget let kan blive taber, mener han.

Som det er i dag, kan sosu-hjælpere blandt andet købe bolig i Lemvig, på Langeland og i Tønder.