Fagbevægelsen står stadig stærkt

Selvom LO-forbundene på fire år har mistet 135.000 medlemmer, så står fagbevægelsen stadig stærkt, viser ny forskningsrapport.
Selvom fagforbundene under LO har mistet 135.000 medlemmer på fire år og nu er nede på 900.000 medlemmer, så er det ingen katastrofe, fastslår forskerne.
Selvom fagforbundene under LO har mistet 135.000 medlemmer på fire år og nu er nede på 900.000 medlemmer, så er det ingen katastrofe, fastslår forskerne. Foto: Colourbox

De nordiske landes fagforeninger er stadig blandt de bedste i verden til at organisere.

Sådan skriver tre arbejdsmarkedsforskere i en ny rapport, der netop er offentliggjort. Det skriver Politiken.

Selvom fagforbundene under LO har mistet 135.000 medlemmer på fire år og nu er nede på 900.000 medlemmer, så er det ingen katastrofe, fastslår forskerne.

Medlemstallet var nemlig historisk højt i 90'erne.

"Når man taler om den tilbagegang, der har været, glemmer man, at organiseringen stadigvæk er på et højere niveau, end da vi var i 1960'erne," siger professor Jesper Due fra Københavns Universitet til Politiken.

Samtidig med medlemstabet i LO sker der en tilgang af medlemmer inden for Akademikernes Centralorganisation (AC) på grund af det stigende uddannelsesniveau, mens FTF, der tæller skolelærere og sygeplejersker, holder medlemstallet.

Hos LO siger næstformand Lizette Risgaard, at LO skal synliggøre værdien af fagforeningernes arbejde.

"Vi har i flere år diskuteret, hvad det skal koste at være medlem. Lo forbundne holder kontingenterne i ro, men det koster altså penge at føre faglige sager for medlemmerne. Det koster at have overenskomster og sikre, at de bliver overholdt. Og de regler, der nu kommer for billig arbejdskraft, er resultatet af langsigtet politisk påvirkning," siger hun til Politiken.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.