Færre syge skal indstilles til operationer
Stramningerne betyder, at man inden for 10-20 endnu ikke valgte behandlingsområder skal sinke antallet af operationer. Foto: Colourbox
Danskerne får sværere ved at blive behandlet på det offentliges regning. Det sker for at undgå overbehandling, lyder begrundelsen.

I fremtiden vil der være længere mellem patienter, der kommer under kniven for folkesygdomme som ondt i ryggen eller et dårligt knæ.

Det er resultatet af en netop indgået aftale mellem regionerne og regeringen om sundhedsvæsnets økonomi i 2012, skriver Berlingske.

Aftalen betyder, at der hvert kvartal skal indføres strammere retningslinier inden for 10 til 20 endnu ikke valgte behandlingsområder, hvor der er sket stor vækst i antallet af behandlede patienter.

Stramningerne blev for nylig indført på ryg- og fedmeområdet, hvilket har ført til et drastisk fald i antallet af fedmeoperationer.

"Man har set, at der er negative, helbredsmæssige konsekvenser ved overbehandling," siger næstformand i Danske Regioner, Carl Holst (V):

"Derfor går vi nu videre ad den vej for at få sat aktiviteten ned på en fagligt forsvarlig måde."

Flere læger advarer om, at brugen af økonomiske incitamenter i sundhedsvæsenet gør, at danske sygehuse udfører flest mulige operationer for at holde deres budgetter.

Ifølge sundhedsminister Bertel Haarder (V) betyder den nye aftale, at folk fremover først vil komme under kniven "på det tidspunkt, hvor man er sikker på, at der skal opereres."

Kilde: Berlingske