Færre blokader i byggebranchen
De røde faner har ikke været luftet så meget på det seneste. Foto: Newspaq
Der har været langt mellem de røde faner på danske byggepladser den senere tid. Det skyldes 48-timers møderne mellem 3F og Dansk Byggeri

Byggepladser blokeret af vrede fagforeningsmedlemmer var tidligere er jævnligt syn, men nu er der blevet længere mellem de røde faner.

Det skyldes indførelsen af de såkaldte 48-timers møder mellem 3F og Dansk Byggeri, der blev indført ved sidste overenskomstforhandling, skriver Berlingske.

Aftalen lyder på, at parterne skal holde et hurtigt møde ved mistanke om, at en arbejdsgiver ikke overholder danske løn- og arbejdsvilkår.

En ny opgørelse viser, at 3F og Dansk Byggeri har behandlet sager på 115 byggepladser, som er under mistanke for at underbetale deres ansatte. Stort set alle sager er blevet løst, og sagerne er endt med, at virksomhederne - hvoraf de fleste er udenlandske - har fået en overenskomst.

Dermed undgår man både blokader og en tur i Arbejdsretten.

Fra Dansk Byggeri lyder det, at møderne er blevet et effektivt redskab til at sikre danske løn vilkår i en verden med åbne grænser.

Samme toner lyder fra 3F.

"48-timers møderne har hjulpet os i kampen mod de mange udenlandske virksomheder, der snyder med løn," siger Palle Bisgaard, forhandlingssekretær i 3F til Berlingske.