Konceptet "Too good to go" formidler kontakt mellem sultne danskere og restauranter, der brænder inde med mad sidst på dagen.
På denne måde får kunderne take away-mad til en god pris, og køkkenets madspild reduceres. En såkaldt win-win situation, som medstifter Stian Olesen gerne ser udvide sig fra de sushi- og buffet-restauranter, der er med på vognen nu.
- Allerede nu har vi henvendelser fra sandwich- og salatbarer og a la carte-restauranter, som også gerne vil være med, og de produkter planlægger vi selvfølgelig at udvide med, siger Stian Olesen.
Der er mange positive konsekvenser for de restauranter, der går med i "Too good to go", fortæller Claus Skytte, der er ekspert i medbrugere og deleøkonomi.
- Først og fremmest er det fantastisk markedsføring for virksomhederne, men det er også en måde for restauranterne at sikre sig mod madspild på. Det er jo voldsomt, hvor meget nogle restauratører smider ud ved lukketid hver dag, fortæller han til Ritzau Fokus.
Stian Olesen oplever, at restauranterne er glade for at komme af med de overskydende kuverter fra eksempelvis en buffet til 100 personer, hvor der kun er mødt 70 op.
- For sådanne restauranter er det nemt, at slå de 30 kuverter op på hjemmesiden og så sende besked om de billige måltider ud til alle tilmeldte i en radius af for eksempel 10 kilometer, forklarer han.
Claus Skytte forudser også andre perspektiver inden for deleøkonomi, som restauranter kan have gavn af i fremtiden. Eksempelvis har en restaurant altid varer på lager til at kunne tage en overkapacitet, uden det er sikkert, at de bliver overbelagt.
- I fremtiden vil vi se nogle communities, hvor fysiske områder eller kæder i langt højere grad holder et fælles lager og på den måde ikke risikerer lige så stort madspil ved indkøb, fordi varerne, der skal sikre køkkenet ved en overbelægning, kan deles mellem flere køkkener, forklarer han.
Ud over restauranter landet over, har "Too good to go" også aftaler med madsteder i Hamburg og planer om at udvide til flere lande.
Sådan kan du reducere madspild:
- Køb kun de mængder, du har brug for i supermarkedet.
- Tilbered kun den mængde mad du og din familie kan spise.
- Er der mad tilovers, så frys det ned.
- Tænk over, hvad du skal bruge, inden du handler og begræns impulskøb.
- Fald ikke for styk- eller mængderabatter, hvis du alligevel aldrig får spist det hele.
Kilde: stopspildafmad.dk
/ritzau/FOKUS