Europæisk og amerikansk politi svækker Islamisk Stats medie
En sandal på jorden efter et bombeangreb i Kabul den 21. marts, hvor mindst 26 blev dræbt. Islamisk Stat tog skylden for angrebet på nyhedsmediet Amaq, som vestligt politi nu har rettet et ødelæggende slag mod. Foto: Shah Marai/AFP
Operation mod jihadist-nyhedsmediet Amaq kaldes epokegørende af Europols leder, Rob Wainwright.

Politistyrker fra EU og USA har tilføjet Islamisk Stats vigtigste nyhedsmedier et ødelæggende slag ved en koordineret operation. Den er gennemført i adskillige lande, siger det europæiske politisamarbejde, Europol, fredag.

- Med denne epokegørende operation har vi slået et stort hul i Islamisk Stats kapacitet til at spred propaganda på internettet og radikalisere unge mennesker i Europa, siger Europols leder, Rob Wainwright.

Operationen var specielt rettet mod nyhedsmediet Amaq. IS anvender blandt andet Amaq til udbredelse af islamistisk propaganda og til erklæringer, hvor jihadisterne i gruppen tager skylden for angreb.

Operationen mod Amaq er gennemført over to dage - onsdag og torsdag - og er det seneste stadie i en flere år lang indsats mod mediet.

- Med aktionen har vi ikke kun ramt større IS-medier som Amaq, men også al-Bayan radio, Halumu og Nashir nyhedstjeneste og Islamisk Stats muligheder for at udsende og offentliggøre terrorismemateriale, hedder det i erklæringen fra Europol.

Den simultane multinationale aktion blev koordineret i Europols hovedkvarter i Haag med støtte fra Eurojust, som er samarbejdsorgan for EU-landenes anklagemyndigheder.

Under operationen har nationalt politi beslaglagt servere i Holland, Canada og USA. Der er også beslaglagt digitalt materiale i Bulgarien, Frankrig og Rumænien.

Den britiske myndighed, der bekæmper netbaseret terrorvirksomhed var også involveret i identificeringen af domæner, som IS har misbrugt.

Europol begyndte at advare mod Amaq i 2015.

I 2016 brugte Islamisk Stat Amaq til at udsende erklæringer om angreb, som det havde stået bag mange forskellige steder i verden. Det gælder blandt andet de blodige angreb i Bruxelles, Barcelona og Berlin.

/ritzau/AFP