EU sender hold til at tjekke grænsevagter

De nye toldere ved de danske grænser får EU i hælene de næste par dage. Hvis tolderne bryder EU-loven, vanker der, skriver Kommissionen.
Tolderne får besøg af EU's eksperter ved grænsen.
Tolderne får besøg af EU's eksperter ved grænsen. Foto: Finn Frandsen / POLFOTO

EU sender nu eksperter til de danske grænser, for at følge i hælene på de nye toldere.

Eksperterne skal torsdag og fredag se, om den nye grænsekontrol er på kant med EU-loven heriblandt Schengen-aftalen.

"Kommissionen gennemgår i øjeblikket alle oplysninger om Danmarks forstærkede grænsekontrol. Den endelige beslutning om, hvorvidt de danske regler er på linje med EU-lovgivningen vil afhænge af, hvordan reglerne implementeres," siger EU's kommissær for interne anliggender Cecilia Malmström og fortsætter:

"Derfor sender Kommissionen, efter aftale med de danske myndigheder, eksperter til Danmark i morgen, for at vurdere, hvordan grænsekontrollen praktiseres."

Kommissionen er klar til at bruge alle værktøjer i EU-kassen for at lukke for den danske grænsekontrol, hvis det viser sig, at den er på kant med EU-lovgivningen.

"Kommissionen har været i tæt kontakt med de danske myndigheder, i løbet af de sidste par uger, for at sikre, at planerne (for grænsekontrol, red.) ikke truer den frie bevægelighed og EU-lovgivning," fortæller kommissæren.

Flere juridiske eksperter har i dag udtalt, at grænsekontrollen netop er på kant med Schengen-aftalen. Den endelige EU-dom over grænsekontrollen kommer efter, at eksperterne har set på toldernes arbejde.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.