Erhvervslivet frygter rekordmange afslag
I Dansk Erhverv jubler man over rekordmange ansøgere til de videregående uddannelser, men man frygter også, at rekordmange vil få afslag. Foto: Colourbox
Dansk Erhverv jubler over rekordmange ansøgere til de videregående uddannelser, men arbejdsgiverne frygter også rekordmange afslag.

75.161 håbefulde unge har søgt ind på en videregående uddannelse - en stigning på knap 10 procent siden 2010.

Af dem har knap 35.000 søgt ind på et af landets otte universiteter - en stigning på syv procent i forhold til sidste år, der også var et rekordår.

I Dansk Erhverv jubler man over rekordmange ansøgere, men her frygter man også, at rekordmange vil få afslag. Det vil være katastrofalt for fremtidens vækst og velfærd, lyder meldingen.

"Udsigten til mange afvisninger er utilfredsstillende. Om få år får vi mangel på kvalificeret arbejdskraft, og producerer vi ikke nok kandidater, vil det i sidste ende føre til, at virksomheder fravælger Danmark," siger erhvervspolitisk konsulent, Emilie Wedell-Wedellsborg.

Først i slutningen af juli ved vi, hvor mange der bliver optaget, og hvor mange, der får afslag.

Universiteterne har lovet at optage 300-400 ekstra i år. Sidste år modtog omkring 8.000 uddannelsessøgende et afslagsbrev, selvom der stadig var ledige uddannelsespladser mange steder.

Regeringens målsætning er, at mindst 50 procent af alle unge skal have en videregående uddannelse, når vi når til 2015. Dén andel ser Dansk Erhverv gerne forøget til 55 procent.

"Det vil kræve en massiv indsats både af de studerende, som skal blive bedre til at brede deres studiedrømme ud i forhold til studievalg og geografi, og fra universiteternes side, som skal løfte den store opgave med at uddanne langt flere end nogensinde før - vel at mærke uden at gå på kompromis med kvaliteten, men det er nødvendigt for at sikre Danmarks vækst og udvikling," siger Dansk Erhvervs erhvervspolitiske konsulent.

Især den store søgning til de naturvidenskabelige og it-uddannelser vækker glæde i Dansk Erhverv. Sidste år oplevede naturfagene den største fremgang i antallet af ansøgere (19 pct.), og igen i år er det steget med yderligere knap en fjerdedel (24 pct.).

"Vores fremskrivninger viser, at vi i 2015 risikere kommer til at mangle 6.000 personer med en kandidatuddannelse, og en stor del af behovet ligger netop indenfor naturvidenskab og IT," siger Emilie Wedell-Wedellsborg.

Undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) glæder sig også over, at de unge i høj grad vælger erhvervsrettede og praksisorienterede uddannelser.

"De er typisk præget af lavere frafald og hurtigere gennemførsel, og der er gode karrieremuligheder i uddannelserne. De studerende får kompetencer, som kan anvendes direkte på arbejdsmarkedet. Det har dansk økonomi hårdt brug for," siger han.