Er vi ved at genskabe fortidens patriark?
Mænd skal være som Mads Mikkelsen – med mandlig udstråling og høj integritet

Nyhedsavisens Christina Al­­fthan går i mandagens to fokusartikler på jagt efter den moderne maskulinitet. Som illustration bringes et stort foto af Mads Mikkelsen. Ikke noget dårligt valg, må jeg sige. Man kunne også have valgt et foto af Viggo Mortensen. Han har lidt de samme dyder – fåmælt, underfundig, uudgrundelig, underspillet charme og fuld af power og udstråling. Begge skuespillere sætter en ære i at værne om deres privatliv og deres eget bagland. Begge er helt igennem sympatiske – Mads Mikkelsen endda på trods af de skurkeroller, som han ofte får tildelt på film.

Så hvis mænd af denne kaliber kan danne skole for andre mænd, så vil der ikke være meget at klage over for os kvinder. Mandlig udstråling kombineret med en høj grad af personlig integritet, moral og dømmekraft opfylder vel stort set alle drømme hos næsten enhver kvinde. Vi ønsker os kort sagt mænd, som vi kan glædes ved, blive bekræftede af og stole på hele livet.

Frastødende mænd

Men desværre er der meget i vores kultur, som peger i modsat retning. Det er nærmest, som om nogle mænd vil være så frastødende som muligt i alle henseender – se for eksempel på dem, som laver såkaldt satire eller på hip-hop- og rapmiljøet. Måske er det for at øge den enkelte mands chancer hos kvinderne ved at bringe forventningsniveauet ned på et absolut minimum. Så vil den stakkels kvinde prise sig lykkelig, bare hun får en mand, der er en smule mere soigneret end gennemsnittet, bare han ser lidt mindre porno og fodbold på tv, bare han prioriterer parforholdet en lille smule frem for vennerne og så fremdeles.

Lidenskabelig vold

Men denne model holder næppe i længden. Kvinderne holder ikke ud at tie og tåle, og de holder ikke de asociale mænd ud. Så går det galt, og der himles op om, hvor onde kvinder er, når de vil skilles. Og mænd mobiliserer hinanden til kamp før, under og efter skilsmissen. Samtidig spinder professionelle terapeuter og rådgivere guld på denne ulykke. De råd, de giver, er ofte af en art, som kun får problemerne til at vokse. Således som når terapeuten Martin Østergaard opildner mænd til at bagtale deres koner. Eller når mandeforskeren Simon Sjørup Simonsen vil have mænd til at bruge vreden som våben i parforholdet. »For så kan mænd være rigtig lidenskabelige.« Jo, tak! Så lidenskabelige, at det kan sende kvinden på skadestuen eller i graven, fordi manden lod sin vrede gå ud over hende.

Jeg glæder mig til den dag, hvor mandeforskere og deslige forlader det reaktionære projekt , de har gang i, nemlig at genskabe fortidens patriark som et nyt Frankensteinuhyre modelleret på resterne af den bløde mand . De behøver – om nogen – bedre idealer for, hvad det vil sige at være mand.