Er Fido fræk? Ny kampagne lærer hundeejerne god stil
En velopdragen og kærlig vovse kommer ikke af sig selv, men kræver opdragelse. Scanpix - arkivfoto
Hundeejere skal lære at styre deres hund, mener dyrlæger. Dansk Kennel Klub er enig, men peger på, at nogle hundeejere er uden for pædagogisk rækkevidde.

Hundeejere skal vise større hensyn og ansvar, når de går tur med Fido eller Lassie, så deres hunde ikke skræmmer eller angriber fremmede mennesker.

Sådan lyder det fra Dansk Selskab for Klinisk Veterinær Etologi, der er en forening for dyrlæger, der arbejder med adfærdsrådgivning for især hunde og katte.

Mens der de seneste år har været fokus på, hvilke hunderacer der kan være særligt farlige for mennesker, er der brug for, at spotlyset nu rettes mod personen i den anden ende af hundesnoren.

- Der har været en lang række forskellige episoder i det offentlige rum, hvor hunde har antastet fremmede mennesker og hunde. Vi mener, at det er rette tid til at snakke om, hvem der er i den anden ende af snoren og ikke bare pege fingre af hundene og lave raceforbud, siger formand Kirsten Brock.

Hund med hensyn

Foreningen starter derfor i denne uge kampagnen "Hund med hensyn", der består af ti råd til, hvordan man bedst forebygger, at ens hund ikke generer andre mennesker eller hunde.

Rådene går blandt andet på, at man ikke bare skal lade sin hund løbe mod fremmede mennesker og sørge for at træne hunden, så man altid kan kalde den til sig.

- Der er nogle brodne kar derude, og der mangler måske lidt konsensus om, hvad god adfærd for hundeejere er. Det håber vi nu at ændre på, siger Kirsten Brock.

Velmenende, men forkert på den

Hos Dansk Kennel Klub, der har omkring 33.000 hundeejere som medlemmer, bakker man op om kampagnen.

Det er langt fra alle hundeejere, der er klar over, hvordan man gebærder sig med sin hund, lyder det fra adfærdskonsulent Lise Lotte Christensen.

- Der er mange velmenende hundeejere, som ikke er deres opgave bevidst og derfor går galt i byen. Fremmede mennesker ved ikke, at ens hund ikke bider og ikke gør noget, og kan derfor blive stressede eller bange, hvis der kommer en hund løbende frit imod dem, siger hun.

Uden for pædagogisk rækkevide

Dansk Hunderegister skønner over for Ritzau, at der er omkring 650.000 hunde i Danmark, men tallet er dog dalet en anelse over de seneste år.

I 2014 blev der således registreret 64.991 nye hunde, hvilke er 11 procent færre end i 2010.

Med de mange hunde i Danmark vil der altid være hundeejere, som ikke vil rette ind, vurderer Lise Lotte Christensen fra Dansk Kennel Klub.

Hun tror derfor ikke, at det er muligt at få alle hundeejere til vise hensyn.

- Der er en lille gruppe, der fuldstændig blæser på andre mennesker og er helt uden for pædagogisk rækkevidde, og der kan man lave nok så mange kampagner. Men kampagnen får forhåbentlig nogle af de ubevidst hensynsløse til at få øjnene op, siger hun.

/ritzau/

De 10 råd

 

Her er de 10 gode råd fra "Hund med hensyn"-kampagnen:

 

1. Vis hensyn over for andre

2. Hils på den gode måde

3. Træn et sikkert indkald

4. Sørg for at din hund bliver socialiseret

5. Lær hundens sprog at kende

6. Kend din hunds personlighed

7. Træn din hund

8. Søg hjælp ved uønsket adfærd

9. Opfyld hundens behov

10. Overhold regler og påbud