VORES VALG Enhedslisten og SF bejler til grønlænder
Foto: Benny Kokholm / POLFOTO
De to mest venstreorienterede danske partier håber på at kunne udvide gruppen med endnu et medlem.

Kort efter sin ankomst som nyvalgt i det danske Folketing er grønlandske Sara Olsvig, der er valgt for partiet IA, allerede blevet en ombejlet dame.

Både Enhedslisten og SF har inviteret hende til møder i dag i det håb, at hun vil knytte sig tættere til deres parti.

"Jeg skal mødes med SF her klokken 11:30 og Enhedslisten klokken 14:00. Så du må ringe senere og høre, hvad vi er blevet enige om" siger Sara Olsvig til Newspaq.

Traditionelt blander de fire nordatlantiske mandater sig ikke særlig meget i de danske indenrigspolitiske forhold, men stemmer dog med deres blokke ved afstemningerne.

Men i sager, der angår hele rigsfællesskabet eller Grønland/Færøerne, sidder de typisk med på gruppemøderne hos det parti, de vælger at samarbejde med, som associeret gruppemedlem. Og det er så her, Enhedslisten og SF gerne vil have fyldt endnu en stol ud. Endda mere permanent.

"Nu må vi se, hvem jeg bedst kan blive enige med, men jeg regner ikke med at melde mig helt ind i én af de to partiers folketingsgruppe. I stedet vil jeg forsøge at styrke samarbejdet med de andre nordatlantiske mandater," forklarer hun.

Ved valget blev de fire nordatlantiske fordelt således, at tre hører til rød blok, mens et enkelt nordatlantisk mandat er havnet hos de blå.