Enhedslisten kidnapper Irak-lup til CIA-fly
Krigen i Irak skal undersøges af en kommision, mener regeringen. Enhedslisten vil også have den til at undersøge CIA-flyvninger over Grønland. Foto: Public Domain/Wikimedia Commons
Regeringens støtteparti kræver påståede CIA-flyvninger undersøgt af Irak-kommissionen, selvom regeringen i dag sætter ny undersøgelse igang.

Enhedslisten vil bruge Irak-undersøgelse til at komme til bunds i de påståede CIA-flyvninger over Grønland.

Sådan lyder meldingen fra regeringens støtteparti på dagen, hvor udenrigsminister Villy Søvndal (SF) sammen med det grønlandske selvstyre har iværksat en uvildig undersøgelse af mulige amerikanske fangeflyvninger over Grønland.

"Vi mangler stadig, at man kan afhøre folk. Vi ved jo, at embedsmændene sagde til amerikanerne, at 'vi spørger, men vi er ikke interesserede i at få svar', hvem gav den ordre, det kan vi ikke få afdækket, for det ligger der ikke noget papir på," siger Frank Aaen fra Enhedslisten til Newspaq.

Dansk Institut for Internationale Studier skal stå for den nye undersøgelse, men de kan kun se på skriftlige dokumenter. En kommissionsundersøgelse kan derimod afhøre vidner, og sådan en har regeringen lovet for krigen i Irak. Derfor vil Enhedslisten nu have de påståede CIA-flyvninger ind under Irak-kommissionen.

"Vi mener, at CIA-flyvningerne også bør være en del af kommissionsundersøgelsen af krigene i Irak og Afghanistan. Kommissionsundersøgelsen kan kun vedtages med Enhedslistens stemmer, og derfor vil vi selvfølgelig også kræve at få indflydelse på kommissoriet," fortæller Frank Aaen.

Ifølge dokumenter på Wikileaks oplyste USA's tidligere ambassadør James P. Cain til det amerikanske udenrigsministerium, at VK-regeringen godtager USA's forsikringer om, at fangeflyvninger ikke sker i fremtiden. Samtidig ville regeringen forsøge at håndtere sagen så stilfærdigt som muligt.

Tidligere sagde Villy Søvndal, at han ikke ville undersøge CIA-flyvningerne, og den nye undersøgelse er dog et lille lys i mørket hos Enhedslisten.

"Det er da et fremskridt, når man tænker på, at regeringen ikke mente, at der skulle være nogen undersøgelse overhovedet. Den tidligere regering lavede jo en undersøgelse af sig selv som viste ingenting," siger Frank Aaen og understreger vigtigheden:

"Det er vigtigt, fordi det drejer sig om mennesker, der er blevet fløjet i hemmelighed til fængsler, hvor de er blevet udsat for tortur, og hvor de måske stadig sidder. Nu får vi lidt mere afdækket, end den tidligere regering gjorde," slutter han.

Den nye undersøgelse skal være færdig senest den 1. maj 2012.