En million spaniere kan være kidnapningsbørn
Den spanske diktator Franco kidnappede igennem 40 år systematisk sine politiske modstanderes børn. De første retssager rammer snart de spanske domstole. Foto: Colourbox
Den spanske diktator Franco kidnappede i 40 år sine politiske modstandere nyfødte børn. Det spanske samfund prøver at rede trådene ud.

Forestil dig, at sygeplejersken fjernede din nyfødte søn døde kort efter fødslen, mens lægen trøstede dig med beroligende ord.

Forestil dig så, at du mange år senere finder ud af, at din søn lever i bedste velgående og ikke aner, hvem du (eller han selv) er.

Netop det scenarie gennemlever tusindvis af forældre og voksne i Spanien, efter det for et år siden kom frem, at den afdøde diktator Franco beordrede læger, nonner og sygeplejersker til at stjæle hans politiske modstanderes nyfødte børn.

De kidnappede børn blev efterfølgende givet til tilhængere af Francos fascistiske regime.

I Spanien skal statsadvokaten nu tage stilling til 261 sager, som handler om de såkaldte 'tvangsaborteringer'.

Sagerne er blevet indbragt af organisationen for de kidnappede børn, Anadir, som mener, at op mod en million børn blev kidnappet under det 40-årige diktatur. Bag sagerne står advokaten Enrique Vila og grundlæggeren af Anadir, Antonio Barroso, som ønsker at retsforfølge det sygehuspersonale, som stod bag kidnapningerne. Flere af lægerne er stadig praktiserende, og bør straffes, siger de.

De spanske domstole forventes at blive oversvømmet af lignende sager de næste par år. Det politiske parti Partido Popular frygter, at kidnapningerne var så integreret i samfundet, at de fortsatte helt op til 1990'erne.

Kilde: La Danesa