VORES VALG Emborg: Gør valget konkret: Job, job, job!
"Der er ingen let vej ud af krisen, men der er tydeligvis brug for en ny vej", skriver chefredaktør Rasmus Emborg.

Efter 10 års med en ubrydelig VKO-alliance udskrives folketingsvalget netop den dag, hvor det ellers så succesfulde samarbejde bryder sammen.

Sammenbruddet står som symbol på en afmægtig statsminister, der har mistet overblik og handlekraft. Og sender samtidig et klart signal til vælgerne om, at det nu er op til dem at rense luften og få skabt en ny politik og et nyt politisk klima.

Optakten til valgkampen, hvor lettelser til boligkøberne har stjålet opmærksomheden, har ikke været køn. Men det kan ikke ændre ved, at vi for første gang i mange år har en valgkamp, der ikke handler om værdidebat, men om reelle samfundsproblemer.

Helt konkret handler valget om, hvordan vi får alvor skabt arbejdspladser. Hvad skal vi leve af?

Valget udskrives på et tidspunkt med recession og arbejdsløshed. Og i centrum for valgkampen står blandt andet de flere end 160.000 danskere, der står uden job.

Ramt af finanskrise, nedskæringer og manglen på offentlige investeringer.  Det er ikke mindst dem, der har brug for forandringer.

For det er svært at søge job, når der ikke er job at søge. Det er svært for unge under erhvervsuddannelse at kæmpe sig frem til et job, når de ikke engang kan få en praktikplads. Og for dem, der er lidt ældre, er det svært at komme tilbage på arbejdsmarkedet uden efteruddannelse og nye kompetencer

Derfor skal der investeres. Der skal investeres i fremtiden.

Der er ingen let vej ud af krisen, men der er tydeligvis brug for en ny vej. Der er brug for at fremrykke offentlige investeringer, som har den bedste effekt, når der skal skabes nyes job. Og der er brug for, at besparelser på uddannelse og efteruddannelse bliver taget af bordet.

Vælgerne har nu muligheden for at give karakter til en regering, der ikke har været i stand til at løse de problemer, den selv har været med til at skabe. Blandet andet fordi den alt for længe tøvede med at tage den manglende vækst alvorligt.

Samtidig bør de stille krav til Socialdemokraterne og SF om at byde ind med flere konkrete ideer til at skabe job og reformer af arbejdsmarkedet.

Endelig får vælgerne også muligheden for at gøre op med ti år med snævre VKO-flertal og i stedet skabe rammerne for et folketing, der dyrker brede flertal – og hvor partierne anerkender, at politiske modstandere også kan komme med gode ideer.

Det giver den bedste politik – og den største tryghed for danskerne.

Valgkommentar

Avisen.dk's chefredaktør Rasmus Emborg og politisk kommentator Rasmus Jønsson vil hver dag kommentere valget i Avisen.dk