Elbæk: Et historisk svigt hvis USA dropper klimaaftale
Det er endnu ikke officielt bekræftet, at præsident Trump trækker USA ud af klimaaftalen fra 2015.

Hvis det holder vand, at USA's præsident, Donald Trump, har tænkt sig at trække USA ud af klimaaftalen fra Paris, "tangerer det til at være en forbrydelse mod menneskeheden og fremtidige generationer".

Det siger Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk.

- Det er et historisk svigt i en grad, som jeg ikke i min vildeste fantasi kunne have forestillet mig, vi skulle opleve, siger han.

- Det her må kræve et klart modsvar fra ikke mindst EU, men også den danske regering. Men i denne her sammenhæng må det være EU, der må komme på banen, tilføjer Uffe Elbæk.

Fra officielt hold er det endnu ikke bekræftet, at amerikanerne trækker sig fra aftalen fra 2015, der lægger op til, at klodens opvarmning skal holdes under maksimalt 2-1,5 grader i forhold til det førindustrielle niveau.

Flere medier skriver med henvisning til kilder i Det Hvide Hus, at Trump er i færd med at trække USA ud af aftalen, der blev indgået i Paris.

Den blev indgået af Trumps forgænger, Barack Obama.

Under valgkampen sidste år truede Donald Trump med at trække USA ud af aftalen. På Twitter skriver præsidenten onsdag, at han vil komme med en endelig udmelding en af de kommende dage.

Tidligere har USA's opbakning til internationale klimaaftaler svigtet.

Klimaaftalen Kyoto-protokollen, der blev forhandlet og underskrevet i 1997, blev aldrig ratificeret af USA.

Alligevel er der en væsentlig forskel på dengang og i dag, hvis Trump hiver USA ud af Parisaftalen, mener Uffe Elbæk.

- Siden Kyotoaftalen er klimaforandringerne blevet så markante, at forskerne diskuterer, om vi har passeret et klimamæssigt tipping point i verden, siger han.

- Øsamfund forsvinder i Stillehavet, isen på både Nord- og Sydpolen smelter i et omfang, man ikke kunne have drømt om for bare få år siden, og antallet af storme er nu et antal, som er helt uden fortilfælde, tilføjer Uffe Elbæk.

/ritzau/