EL-politiker med muskelsvind: Derfor stiller jeg op i X Factor
"Jeg vil gerne punktere myten om, at man ikke kan have et godt liv med respirator," siger Sarah Glerup. Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR
Sarah Glerup, der trækker vejret gennem en respirator, fortæller her, hvorfor hun valgte at stille op i fredagens udgave af X Factor.

I sæsonens første X Factor-program, der løb over skærmen på DR1 fredag aften, kunne man stifte bekendtskab med en lidt anderledes deltager.

Den 30-årige Sarah Glerup, der har muskelsvind og trækker vejret gennem en respirator, var nemlig en af aftenens deltagere.

Og det er der en helt særlig grund til.

- Jeg vil gerne punktere myten om, at man ikke kan have et godt liv med respirator, siger hun til Avisen.dk.

Sarah Glerup har altid sunget meget som barn, men på grund af hendes muskelsvind har hun gradvist mistet sine kræfter - også de kræfter, hun brugte til at synge med. Men for to år siden fik hun en respirator, der hjælper hende med at trække vejret.

- Jeg oplever det som en kæmpe gevinst, men jeg har også oplevet, at mange tænker, at en respirator er det modsatte af en gevinst. At det må være lig med et liv som en grøntsag uden nogen form for kvalitet. Det er en farlig fordom, fordi den betyder, at mennesker, der selv kan komme i situation, hvor de skal tage stilling til, om de skal have respirator, måske vælger det fra på et forkert grundlag. Men også politikere og læger, der skal tage stilling til, om respirator er noget vi skal tilbyde i Danmark, kan blive påvirket af, hvordan de tror livet med en respirator er, siger Sarah Glerup.

Man skal risikere at blive til grin

Sarah Glerup har overvejet muligheden for, at hun med sin medvirken i X Factor kan blive udstillet og gjort til grin, men den chance er hun villig til at tage.

- Jeg tror på, at hvis man vil ændre noget i denne verden, så skal man også være villig til at risikere at blive til grin. Det gælder i X Factor, men det gælder også i politik. Man må sætte sig selv lidt på spil en gang imellem, siger Sarah Glerup, der også er folketingskandidat for Enhedslisten. Derudover har hun en tegneblog på nettet.

- Den røde tråd i de ting, jeg laver, er, at jeg gerne vil gøre Danmark til et sted, hvor der lidt mere plads til, at folk er forskellige, uanset om de har et handicap og kan trække vejret selv eller ej. Det gælder også uanset hvilken hudfarve eller seksuel orientering, de har. Det kan man gøre på Christiansborg, man kan gøre det ved at tegne og måske kan man også gøre det ved at risikere at blive til grin i X Factor, siger hun og griner.

I aftenens program har hun forsøgt at camouflere sin respirator og målet er at se, hvorvidt hun kan synge sig gennem en audition uden dommerne opdager, at hun ikke trækker vejret selv.

Og det lykkedes. I hvert fald var der ingen af de tre X Factor-dommere, der kommenterede på respiratoren. De gav også alle Sarah Glerup et "ja" til at gå videre i programmet.

- Dit sangvalg er fuldstændig genialt, sagde Remee om hendes valg af Sting-nummeret "Until," mens Mette Lindberg afslørede, at hun blev rørt af sangen.