EL-medlem: Vold kan være nødvendigt forsvar
Enhedslistens toppolitikere har svært ved at styre partirødderne. Foto: Gorm Olesen / POLFOTO
Enhedslisten ønsker en demokratisk overgang til socialismen, siger Jens Otto Madsen fra hovedbestyrelsen.

Vold kan være nødvendig for at forsvare landvindingerne, hvis politiske modstandere ikke fredeligt accepterer beslutninger efter et demokratiske magtskifte til et socialistisk styre.

Sådan siger Enhedslistens hovedbestyrelsesmedlem Mikael Hertoft om et brev til Enhedslistens godt 9.500 medlemme fra gruppeformand Per Clausen og socialordfører Finn Sørensen, som lægger afstand til en voldelig revolution.

- Det lyder meget fornuftigt. Men problemet er, at det ikke altid går, som præsten prædiker. Vi kan ønske at være så fredelige, som vi vil. Men der er også noget, der hedder kontrarevolution. Den er meget ofte ikke spor fredelig, siger Mikael Hertoft.

Enhedslisten vil afskaffe politi og hær ifølge principprogrammet. Mikael Hertoft var med i "Forældre mod politibrutalitet", da Ungdomshuset på Jagtvej i København blev stormet af politiet og lukket efter voldsomme gadekampe.

- Politiet fungerer som et voldsapparat, der undertrykker sociale bevægelser som en kamp for et ungdomshus i København. Men selvfølgelig vil der altid være brug for en landbetjent, fordi der er uenighed i familierne, siger han.

Brevet til medlemmerne præciserer Enhedslistens demokratiske holdning, mener hovedbestyrelsesmedlem Jens Otto Madsen.

- Vi kæmper daglig for at udvide demokratiet for eksempel til det økonomiske område. Vi ønsker kun en revolution, som har et aktivt flertal bag sig i Folketinget, siger han.

- Ingen i Enhedslisten forestiller sig, at der ikke skal være fuld demokratisk partidannelse, siger hovedbestyrelsesmedlemmet.

Sovjetunionens eksempel har skadet den socialistiske verdensbevægelse, mener Jens Otto Madsen.

- Vi vil i dag og i overmorgen kæmpe for at udvide de demokratiske rettigheder, siger han.