Eksplosion i pædagogmedhjælpere i løntilskud
På to år er antallet af pædagogmedhjælpere i løntilskud vokset til de tredobbelte. FOA frygter for kvaliteten i daginstitutionerne.
Colourbox
På to år er der kommet tre gange flere pædagogmedhjælpere i løntilskud. Man bruger løntilskudsordningen til at skære ned på antallet af ordinære pædagoger og spare penge, siger FOA. Kommuner afviser.

De pressede kommuner nedlægger almindelige pædagogstillinger og erstatter dem med pædagogmedhjælpere i løntilskud.

Nye tal fra FOA viser, at der maj måned var 2.812 pædagogmedhjælpere i løntilskud. For to et halvt år siden var det tal nede på 817.

”Det er en fuldstændig uacceptabel udvikling. Det er helt tydeligt, at man på daginstitutionsområdet som helhed erstatter pædagoger med pædagogmedhjælpere på løntilskud ,” siger Jakob Sølvhøj, formand for Pædagogisk Sektor i FOA.

FOA frygter stigning

I sidste måned viste tal fra Danmark Læreforening en lignende udvikling blandt lærerne. En skolechef indrømmede endda, at man brugte løntilskuds-ordningen til at få enderne til at mødes på hans skoler.Det er ikke hensigten med løntilskudsordningen, der er skruet sådan sammen, at personen i løntilskud ikke må varetage opgaver fra ordinære stillinger.

I FOA mener man, at det stigende antal løntilskudsansættelse på daginstitutionsområdet netop handler om, at kommunerne lapper huller i normeringen. 

”Vi frygter en stigende trafik, hvor man nedlægger ordinære jobs i kommunen og flytter rundt på de offentlige midler på bekostning af medarbejdere og på bekostning at børnene,” siger Jakob Sølvhøj.

Han henviser til, at en række kommuner har meldt ud, at der også skal spares i 2012.

Forskel blandt kommunerne

Der er stor forskel på, hvor stor en del af pædagogmedhjælperne, som de forskellige kommuner har ansat i løntilskud. Det viser en opgørelse fra november sidste år. [pagebreak]

I top lå Aabenraa Kommune sammen med Odsherred og Lolland. Her var 25 procent af alle pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter ansat i løntilskud.

Til sammenligning var kun to procent af de pædagogiske medhjælpere i København ansat i løntilskud.

”Intet entydigt mønster”

Blandt de højscorende kommuner afviser man, at der er en sammenhæng mellem antallet af pædagogmedhjælpere i løntilskud og et fald i almindelige pædagogiske ansættelser.

”Nej, det billede kan jeg ikke genkende. Det er rigtigt, at der er reduceret i pædagogressourcerne,. Men jeg ser ikke noget entydigt mønster af, at de bliver til løntilskuds-personer,” siger Frans Falk, fagcenterchef i Odsherred Kommune.

Sektorchef for Dagtilbud i Lolland Kommune, Ulla Lomborg, taler samme sprog.

”Jeg kan blankt afvise den sammenhæng, man peger på. Der er rigtigt, at vi har mange i løntilskud, men det er ekstra hænder. Der ligger jobbeskrivelser til dem, og vi har en fuldstændig stringent proces hver gang, der ryger en ny ind i løntilskud,” siger hun.

Konsekvens

”Vi frygter en stigende trafik, hvor man nedlægger ordinære jobs i kommunen og flytter rundt på de offentlige midler på bekostning af medarbejdere og på bekostning at børnene.”

Jakob Sølvhøj, formand for Pædagogisk Sektor i FOA.