Eksperter skal kulegrave finanskrisen
Eksperter skal se på finanskrisen. Regeringen og Enhedslisten enige om nyt punkt på finansloven. Foto: Carsten Snejbjerg / POLFOTO
Regeringen og Enhedslisten er enige om at undersøge "banditter i habitter" og årsager til finanskrisen.

Finanskrisen skal under lup. Både omverdenen, bankernes rådgivning og de danske boliglån.

Det mener regeringen og Enhedslisten, som fredag aften har indgået aftale - i forbindelse med finansloven - om en kulegravning af årsagerne til finanskrisen.

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) står i spidsen for aftalen, der nedsætter et ekspertudvalg til to millioner kroner.

"De skal se nærmere på årsagerne til finanskrisen og på om de opstramninger, der er iværksat vedrørende regulering og tilsyn for at forebygge en lignende krise i fremtiden, er tilstrækkelige. Det er vigtigt, at vi undgår en lignende krise i fremtiden," siger Ole Sohn.

Eksperterne skal også kigge bankerne efter i sømmene, og deres rolle i krisen, og det er Enhedslisten særligt tilfreds med.

"Bankerne har et enormt ansvar for den krise, vi stadig er i. Derfor er vi glade for, at der nu kommer en undersøgelse af årsagerne til krisen og overvejelser om, hvordan vi kan undgå gentagelser. Det har været et meget vigtigt tema for Enhedslistens i finanslovsforhandlingerne," siger Enhedslistens finans- og erhvervsordfører Frank Aaen.

Samtidig vil partierne også styrke indsatsen mod økonomisk kriminalitet med en indsatsgruppe til syv millioner kroner.

"Det er vigtigt - også af hensyn til den almindelige borgers retsfølelse - at vi sikrer en ordentlig efterforskning, så vi får stillet de ansvarlige til regnskab for deres handlinger. Det er uacceptabelt, hvis der sker kursmanipulation, ulovlig pantebrevsspekulation, insiderhandel og lignende overtrædelser, uden at de straffes," fortæller ministeren.

Enhedslisten fremhæver, at indsatsgruppen skal finde huller, som "banditter i habitter" udnytter.

"Vi er også glade for at der kommer ekstra kræfter til at forfølge det man kan kalde "banditter i habitter" - og at denne nye indsatsgruppe forpligtes til at advare myndighederne om hvor der er huller i lovgivningen som udnyttes af dem, der boltrer sig i reglerne for at berige sig selv på samfundets bekostning," fortæller Frank Aaen.

Udvalget skal til sidst også forsøge at finde redskaber, der kan forhindre, at Danmark bliver ramt ligeså hårdt af fremtidige kriser.

Udvalget vil bestå af seks uafhængige eksperter samt repræsentanter fra Nationalbanken, Finanstilsynet, Finansministeriet, Økonomi- og Indenrigsministeriet samt Erhvervs- og Vækstministeriet. Udvalget afrapporterer til erhvervs- og vækstministeren i 2012.