Eksperter: Lidt buttethed kan godt være sundt
Kurver klæder kvinder - og kosmetisk overvægt er ikke usundt, siger to eksperter. Scanpix - modelfoto
En sund livsstil er bedre end konstant at sulte sig selv af frygt for at veje for meget. Også selv om det giver lidt ekstra på sidebenene.

I stedet for at være så fokuserede på vores udseende, burde danskerne i stedet gå op i en generel sund livsstil. Men det at være slank er et statussymbol, der har så godt fat i vores kultur, at det er meget svært at ændre. Også selvom det fatisk kan være helt uskadeligt at have lidt ekstra på sidebenene.

Sådan siger to ernæringseksperter til Food Culture.

Begge eksperter efterspørger en mere nuanceret viden og tilgang til sundhed. De peger på, at normen i dag er, at en slank krop signalerer sundhed. Derfor er så mange mennesker på slankekur - ikke mindst i januar ovenpå en fed december med masser af julemad.

Ok, hvis kondien er god

- Slankhed signalerer i vores samfund ”kontrol” over vores liv, idet hovedparten af befolkningen vejer for meget. Det er nok en kombination af modeverdenens krav til modeller, fordi alt tøj sidder på en tynd model, samt sundhedsbølgen, hvor en slank krop signalerer sundhed, siger Arne Astrup, Institutleder på Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet, til Food Culture.

Men ifølge Astrup kan det sagtens være sundere at være en smule buttet, hvis man samtidig har et højt kondital og en god muskelmasse. Især for ældre.

Han nævner rygere. Mange af dem er slanke, fordi de ryger, men det ville være sundere for dem at kvitte tobakken. Også selvom de tog fem kilo på.

Lykke kommer ikke af slankhed

Arne Astrup understreger, at overvægt øger risiko for type 2 diabetes, blodpropper, kræft og en masse andre dårligdomme. Men han minder om, at man skal huske at skelne mellem to-fem kilo kosmetisk overvægt og en reel overvægt, som påvirker helbredet.

Per Brændgaard, der er leder af Center for Bevidst Sundhed, mener ligefrem, at slankekure ikke virker. Det afgørende er en 'slankekurs', ikke en slankekur, som han formulerer det over for Food Culture. Han efterlyser en mere nuanceret tilgang til sundhed.

- Fordi vi er så fikserede på det ydre, har vi skabt illusionen om, at lykken kommer som følge af slankhed, selv om det er omvendt: Slankhed kommer som følge af lykke.