Eksperter forlanger reformer fra Thorning
Der skal gennemføres store reformer af den nye regeringen, mener eksperter. Foto: Jens Dresling / POLFOTO
Der må ske store forandringer, hvis Danmark skal have råd til velfærd i fremtiden. Dårlig konkurrenceevne og mange løfter er forklaringen.

Danskerne skal til at vænne sig til ordet reform.

Ni førende økonomer og samfundsforskere vurderer i dag i Berlingske, at reformtempoet for de kommende fire år skal i vejret, hvis danskerne fortsat skal have råd til velfærd.

"Vi har store underskud på de offentlige finanser, så hvis vi også fremover vil have investering i infrastruktur, uddannelse og forskning, så er jeg sikker på, at vi skal lave flere reformer, end dem der ligger i Fairløsning og Tilbagetrækningsreformen," siger" siger Nina Smith, professor i økonomi Nina Smith ved Aarhus Universitet, til Newspaq.

Det er især den ringe konkurrenceevne, det offentlige underskud - som næste år nærmer sig 100 milliarder kroner - og valgkampens mange løfter, der truer Danmarks økonomi.

"De ubalancer, der er på det offentlige budget, er nu så påtrængende, at det bliver svært at fortsætte ufortrødent. Der vil blive behov for en række reformer, ligesom reformtempoet vil tage til," forklarer professor i nationaløkonomi ved Aarhus Universitet Michael Svarer.

Nina Smith peger blandt andet på, at man må lave reformer på satte- og uddannelsesområdet, hvis Danmark også i fremtiden skal have råd til velfærd.

Kilde: Berlingske