Eksperter: Forældre opmuntrer drenge til at kaste sten
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90
Når drenge med indvandrerbaggrund kaster med sten efter en vuggestue på Nørrebro, kan det ubevidst være med forældrenes accept, mener integrationskonsulenter. Sådan gør man nemlig i Palæstina, siger de. Borgmesteren kræver hurtig handling.

• Drengebande kaster sten efter vuggestuebørn

Tre gange på en uge har en lille gruppe drenge med indvandrerbaggrund på Nørrebro kastet sten efter børn, pædagoger og forældre på en daginstitution ved Mjølnerparken.

Og igen retter søgelyset sig mod børnenes forældre, der åbenlyst ikke formår at opdrage deres børn.

Men nogle indvandrerforældrene opmuntrer faktisk selv i mange tilfælde deres drenge til at handle meget primitivt, siger flere integrationskonsulenter, som Nyhedsavisen har talt med.

»Vi har typisk at gøre med isolerede, arbejdsløse og ressourcesvage forældre, der har det skidt med sig selv. De mener, at deres ulykkelige situation er samfundets skyld, og at de fleste danskere er racister. Den holdning får de ubevidst viderebragt til deres børn, som på den måde får bygget et had op til samfundet, som de hævner ved at gå til angreb på systemet. Og i denne her sag bliver en daginstitution symbolet på systemet, som de kan skade,« forklarer integrationskonsulent Fahmy Almajid.

Som i Palæstina

Og det er ikke tilfældigt, når nogle drenge vælger at kaste med netop sten, mener integrationskonsulent Mohammad Rafiq

»Nogle drenge har en vrede og frustration, som de får ud ved at kopiere traditionerne i Palæstina, hvor det er almindeligt at kaste med sten mod politi og militær. Børnene ser Gaza-stribens stenskastere på tv, og forældrene fortæller dem, at det er o.k. at udtrykke utilfredshed på den måde,« siger Mohammad Rafiq.

Integrationsborgmester i Københavns Kommune, Jakob Haugaard (S), lover, at der hurtigt vil blive grebet ind over for de stenkastende drenge i Mjølnerparken.

»Det kan i den grad skade integrationen, hvis danske forældre pludselig ikke tør flytte til Mjølnerparken og sætte deres børn i den omtalte daginstitution. Derfor har jeg givet mine borgmesterkollegaer besked på, at vi står med et alvorligt problem, der kræver hurtig handling og kontakt til drengenes forældre,« siger Jakob Haugaard.

Måske tvangsfjerne

Købehavns Kommune vil nu sende SSP-konsulenter og gadeplansmedarbejdere ud til Mjølnerparken for at finde de unge stenkastere og tale med deres forældre.

»Vi skal ansvarligøre forældrene og fortælle dem, at det, deres unger har gang i, er mere end grove drengestreger. Og så skal vi selvfølgelig tilbyde børnene nogle mere sunde fritidsbeskæftigelser end at kyle sten mod en daginstitution,« siger børne- og ungdomschefen for distrikt Nørrebro, Søren Thorborg.

Men Mjølnerparkens beboerrådsformand, Mohammed Aslam, frygter imidlertid, at indsatsen bliver alt for slap.

»De her familier svigter helt klart deres ansvar, men de er ofte så ressourcesvage, at de har brug for en meget mere langsigtet handlingsplan, der sikre helt faste rammer om børnenes skolegang og fritid,« mener Mohammed Aslam.

»Hvis de sociale myndigheder ikke magter den opgave, må vi i værste fald tvangsfjerne de her børn,« siger han.

Og integrationskonsulent Mohammad Rafiq er enig.

»Vi benytter os alt for lidt af muligheden for at tvangsfjerne de her børn«, siger han.