Eksperter er i tvivl om skader efter IS-bombe i Palmyra
En eksplosion i oldtidsbyen Palmyra har skabt frygt for berømt tempel. Men måske er skaden ikke så slem.
Islamisk Stat offentliggjorde dette foto i sidste uge. Det viser angiveligt sprængstof placeret på de cirka 2000 år gamle søjler ved Baal Shamin-templet i Palmyra. Det er endnu uklart, hvor store skader der er sket på et andet tempel, Bel.
Islamisk Stat offentliggjorde dette foto i sidste uge. Det viser angiveligt sprængstof placeret på de cirka 2000 år gamle søjler ved Baal Shamin-templet i Palmyra. Det er endnu uklart, hvor store skader der er sket på et andet tempel, Bel. Foto: Uncredited/AP

Det største af templerne i Palmyra står stadig, siger syriske myndigheder trods oplysninger om, at Islamisk Stat har sprængt det i luften.

Søndag sagde Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder, som overvåger situationen i Syrien, at Islamisk Stat har ødelagt en del af Bel-templet i den syriske oldtidsby.

Men mandag er der modstridende oplysninger om, hvor alvorlige skader der egentlig er sket på Bel-templet.

Maamoun Abdulkarim, som er chef for Syriens antikke og arkæologiske værdier, bekræfter, at der har været en eksplosion, men siger, at skaden tilsyneladende ikke er helt så omfattende som frygtet.

- Søjlerne og den indre del af templet ser ikke ud til at være beskadiget, siger Abdulkarim mandag.

- Ifølge de oplysninger, vi har fået fra byen, står templet stadig, men vores medarbejdere kan ikke komme ind på stedet og se det tæt på, tilføjer han.

En aktivist i byen siger derimod, at den indre del af templet er ødelagt. Aktivisten, Mohammad Hassan al-Homsi, siger, at Islamisk Stat bar tønder fulde af sprængstoffer ind i templet søndag.

Turist-sitet "Come To Syria" beskriver Bel-templet som "afgjort den vigtigste religiøse bygning fra det første århundrede i Mellemøsten".

Tidligere på måneden sprængte den militante gruppe et andet tempel i luften, det omkring 2000 år gamle Baal Shamin-tempel. Eksperter har betegnet disse ødelæggelser som en krigsforbrydelse.

Få dage inden denne eksplosion havde Islamisk Stat halshugget den 82-årig pensionerede chef-arkæolog Khaled al-Asaad, som i årtier har haft ansvaret for oldtidsminderne i byen.

Siden den militante bevægelse rykkede ind i byen maj, har der været international bekymring for, at byens romerske ruiner, der står på Unescos liste over verdensarv, ville blive totalt ødelagt af de yderliggående jihadister.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.