Ekspert: Strejke mindst en uge endnu

Samfund
(Foto: Mindst en uge endnu vil sygeplejersker og pædagoger få lov til at fortsætte deres strejke, før regeringen griber ind, vurderer ekspert. Foto: Hanne Mette Poulsgaard/Avisen.dk)
I dag blev en stor sten ryddet af vejen, da FOA's medlemmer stemte ja til en ny overenskomst. Men ekspert forudser, at der vil være strejke blandt pædagoger og sygeplejersker mindst en uge endnu.

Forældre og syge må væbne sig med tålmodighed, selvom der netop er blevet ryddet en stor sten af vejen i den halvanden måned lange konflikt.

For selvom sosu'er og pædagogmedhjælpere i FOA netop har sagt ja til en ny overenskomst, vil der være strejke blandt sygeplejersker og pædagoger mindst en uge endnu, vurderer arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen.

- FOA's afstemning i regionerne kører frem til 6. juni, og den skal først hjem. Så der sker ikke noget før på den anden side af 6. juni, siger Flemming Ibsen til Avisen.dk.

Alle har fået chancen

FOA's medlemmer i kommuner og regioner strejkede i mere end en måned, før der kom nye aftaler på plads. Og de kommunalt ansatte har nu stemt ja, mens sosu'erne i regionerne har frem til fredag i næste uge.

- Selvom der bliver sagt nej, tror jeg, at man er derude, hvor regeringen siger, at alle har fået chancen for at lave et forlig. Og dem, der har lavet forlig, har også fået lov at stemme om det. Og dem, der mangler, kan enten ikke indgå forlig eller har afvist en aftale, og så vil man gerne have konflikten afsluttet. Det gør man med et regeringsindgreb, og en del af det indgreb kan blive nedsættelsen af en lønkommission, siger Flemming Ibsen.

Lig på bordet

Pædagogerne har strejket i halvanden uge, da et flertal stemte nej til en ny overenskomst, mens sygeplejersker og andre grupper i sundhedssektoren ikke har arbejdet siden 16. april.

Der er lige nu pres på regeringen for et indgreb fra både oppositionen og danske læger, der i dag advarer mod, at danskere bliver livstruende syge på grund af strejken.

- Lægernes udmelding gør regeringen sårbar, for så er det deres ansvar, hvis der kommer lig på bordet, nu hvor lægerne har været ude at advare, siger Flemming Ibsen.

Alligevel forventer han, at der vil være strejke mindst en uge endnu.

- Ellers skal der i bogstaveligste forstand komme lig på bordet. Hvis der virkelig kommer nogle bomber om, at strejken koster liv, er der nødt til at komme et hurtigt indgreb, siger Flemming Ibsen.

faktaboks
Nyheder

Dronningen dybt

forfærdet