Administration 

Ekspert: Lovforslag vil forringe el-sikkerhed væsentligt

Flere brande og el-ulykker kan blive konsekvensen, hvis regeringens lovforslag om autorisation vedtages. Heller ikke den tilsigtede besparelse vil opnås, advarer uafhængig ekspert

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
"Lovforslaget har en væsentlig negativ sikkerhedsmæssig konsekvens."

Sådan klar er konklusionen i et notat fra el-sikkerhedsekspert og konsulent Jesper Sandberg, når det gælder markante dele af regeringens nye lovforslag om autorisation af virksomheder på el-, vvs- og kloakinstallationsområdet (L 35).

De negative konsekvenser kan vise sig i form af flere brande i boliger og eventuelt flere dødsfald, skriver fagbladet Elektrikeren. Konsekvenserne vil også mindst opveje den tilsigtede økonomiske gevinst, og forslaget kan derfor resultere i fordyrelser for både forbrugerne og samfundet som sådan.

Ud over at være elektriker og stærkstrømsingeniør har Jesper Sandberg fra Sandberg konsulentbistand en fortid som blandt andet chef for det arbejdsmiljøfaglige center i Arbejdstilsynet, som tilsynschef samme sted, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen og afdelingschef i Elektricitetsrådet. Han har gennemgået lovforslaget på opfordring fra Dansk El-Forbund, men konklusionerne er alene baseret på hans faglige indsigt på området.

Jesper Sandberg har især hæftet sig ved de dele af lovforslaget, der drejer sig om, at visse former for el-arbejder skal undtages fra kravet om autorisation, og om indførelse af delautorisation. Han har desuden foretaget en mere samlet vurdering af forslagets generelle indflydelse på sikkerhedsniveauet ved el-arbejde. På alle disse områder er resultatet dumpekarakterer.

Farlige kabler

Ifølge lovforslaget skal der gøres undtagelser fra det eksisterende autorisationskrav ved føring af el-kabler. Men når det endelige arbejde på eksempelvis et byggeri er slut, står den autoriserede elinstallatørvirksomhed med ansvaret. Dermed lægger loven op til, at "den autoriserede elinstallatørvirksomhed skal tage sikkerhedsmæssigt ansvar for arbejde, som denne reelt ikke har mulighed for at vurdere de sikkerhedsmæssige risici ved," skriver Jesper Sandberg i notatet.

Problemet består i, at når den autoriserede virksomhed skal gennemføre tilslutning og slutafprøvning af fremføringen af kablerne, så er disse allerede skjult i bygningshulrum, indmuret i vægge, nedgravet i jord mv., og det eneste, der er synligt og tilgængeligt for den autoriserede virksomhed, er tilslutningsstederne. Og netop elkablerne og den måde, de er fremført på, rummer en stor risiko for el-brande og el-ulykker, hvilket Jesper Sandberg dokumenter med en række eksempler.

Manglende kompetencer

Når det gælder delautorisationerne, så skal de ifølge forslaget på visse betingelser kunne gives til afgrænsede arbejdsområder. Af bemærkningerne fremgår, at der blandt andet tænkes på boliginstallationer. Her hedder det også, at der ved fastsættelsen af de særlige kompetencekrav i den forbindelse ikke bliver gået på kompromis med sikkerheden. Det er Jesper Sandberg uenig i.

Ifølge forslaget er den kompetence, som opnås med delautorisations-uddannelsen, kun en fjerdedel af den kompetence, der kræves ved den fulde autorisation. Dette kunne være nok ved et mindre og velafgrænset kompetenceområde som solcelleinstallation - men ikke ved boliginstallation: Selv om installationen er fysisk begrænset til boligen, er området så komplekst, at en boliginstallatør - ifølge Jesper Sandberg - skal være kompetent i forhold til så mange centrale elementer af den fulde autorisation, at det er usandsynligt, at en uddannelse på en fjerdedel af den normalt krævede er tilstrækkelig.

- Det er lidt som at sige til kommende piloter: Nu får I en kvart uddannelse, og så må I nøjes med at flyve i Europa og ikke på de oversøiske ruter, siger eksperten.

Dyrt for samfundet

Lovforslaget er et led i regeringens konkurrencepolitiske udspil og skal efter hensigten føre til "øget produktivitet og større konkurrence til gavn for forbrugerne." Men Jesper Sandberg er uenig i, at det generelle sikkerhedsniveau fastholdes, og som en konsekvens heraf er han også uenig i, at forslaget bliver til gavn for forbrugerne:

- Det hedder, at administrative lettelser på hele området - altså el, vvs og kloak - vil medføre besparelser for erhvervslivet på 40 millioner kroner. Men ifølge de seneste estimater fra Sikkerhedsstyrelsen koster alene el-ulykker og el-brande hvert år det danske samfund cirka 4 mia. kr. Der er tale om konservative estimater, og styrelsen vurderer, at de samfundsmæssige konsekvenser reelt er langt større. Hvis sikkerhedsniveauet forringes med blot en procent i forhold til det dette niveau, vil det medføre øgede samfundsøkonomiske omkostninger i samme størrelsesorden som de administrative lettelser, altså 40 mio. kr., påpeger Jesper Sandberg.

Læs mere i Elektrikeren på www.e-pages.dk/danskelforbund/74/

Kontakt Jesper Sandberg for yderligere kommentarer på 20 44 88 08.

Jesper Sandbergs notat "Sikkerhedsmæssige risici ved forslag til Lov om autorisation af virksomheder på el-, vvs- og kloakinstallationsområdet (L35)" kan downloades på Dansk El-Forbunds hjemmeside her:

http://def.dk/Nyheder/Elektrikeren/Ekstra/Elektrikeren-08-13.aspx

Ingen risikoanalyse
Dansk El-Forbund vil bruge Jesper Sandbergs notat i det fortsatte arbejde for at bringe politikerne på bedre tanker, inden det er for sent.

- Gennem det tekniske sikkerhedsråd har vi i længere tid forsøgt at få en veldokumentet risikoanalyse af lovforslaget, men det har ikke været muligt. Mit indtryk er desværre, at man har været mest interesseret i at høre synspunkterne fra alle mulige andre interessenter end den branche, der har mere end 100 års erfaring på området, siger næstformand i DEF Jens-Olav Pedersen.

Kontakt Jens-Olav Pedersen for yderligere kommentarer på 20 24 16 88.

Fakta om el-brande:
I gennemsnit omkommer der hvert år 11 personer ved brande forårsaget af elektricitet, og næsten alle dødsbrandende sker i boliger

69 procent af alle de mere end 3.000 el-brande hvert år sker i boliger

I gennemsnit er der mellem to og tre el-brande i boliger i Danmark hver eneste dag som alene er forårsaget af boligens elektriske installationer, herunder elkabler (ikke tilsluttede brugsgenstande o.l.)

Den næst-væsentligste årsag til dødsbrande i 2010 var lysbue-dannelse i installationen. Lysbuer opstår sædvanligvis på grund af dårlige forbindelser eller installationsfejl

"Kabel, ledningsinstallation" er ifølge statistikken for el-brande 2010 den hyppigste brandstifter i elektriske installationer (foran til- og forlængerledninger, tavler og koblingsudstyr, og afbrydere, stikkontakter og dåser o.l.), og at de elektriske installationer ifølge samme statistik samlet set tegner sig for 36 procent af de godt 3.000 el-brande, der hvert år sker i Danmark

El-brande koster hvert år samfundet cirka 3,7 mia. kroner.

Kilde: Sikkerhedsnotat v. Jesper Sandberg

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Sport

Danmark tæver Rusland og brager i EM-ottendedelsfinalen

billede af Omar Marzouk
Kendte

Omar Marzouk køber hus
for tocifret millionbeløb

billede af en tasmansk djævel
Dyreliv

Djævle har ryddet

ø for pingviner

billede af en mad med mayonnaise
Mad og drikke

Advarsel: Risiko for skimmel i din mayonnaise

billede af voldsom regn på en terrasse
Livsstil

Er du klar til det
næste skybrud?

billede af pasta på en gaffel
Mad og drikke

Advarsel: Denne pasta udgør en sundhedsmæssig risiko

billede af prototypen af den flyvende taxa
Nyheder

Tyskere vil tilbyde lufttaxa til OL

Collage af mand med computer og aktiekurser
Advertorial

Annonce

At handle med aktier er populært som aldrig før

kød og grønsager er lagt på en grill
Mad og drikke

Dagens afsteming: Hvor vild er du med at grille?

billede af Allan Randrup Thomsen
Corona

Ekspert om mandagens coronatal: - Det ser lovende ud

Kronprinsesse Mary står med rød taske
Nyheder

Mary jubler:

Der er håb

halen på en hval ses i vandoverfladen
Nyheder

Jorden har fået

et nyt ocean

billede fra ulykkesstedet
Krimi

Betjent i kritisk tilstand: Formodet flugtbilist sendt bag tremmer

rune klan poserer
Kendte

Klan efter anmeldertæsk:

Det er fandeme svært 

sveriges statsminister i jakke og slips
Nyheder

Sveriges statsminister

er væltet 

Bål i mørke
Nyheder

Grønt lys for

Sankthansbål 

mette frederiksen i blomstret kjole
Nyheder

Laveste opbakning

i 15 måneder 

ko kigger
Nyheder

Giftsag i Korsør:

Ti børn skal tjekkes

oversvømmet område i usa
Nyheder

Ni børn døde

i kæmpe trafikulykke 

vægtløfter i aktion
Sport

Transkønnet vægtløfter

skriver historie 

østre landsret set udefra
Krimi

Kræver livstid:

Far dræbte sine

børns mødre

En sparegris med mundbind på
Nyheder

Regeringen vil have

banker til at overtage

corona-gæld

ambulancer og lægebiler holder på vejen
Krimi

Flugtbilist kørte betjent

ned: Nu er han anholdt

Et togsæt ved en perron.
Nyheder

Kørte på røven

500 gange -

her er straffen

En meget lille baby med slager i en seng. Ved hans hoved er en hånd som ser voldsomt stor ud.
Helt vildt

Fik 0% chance for

at overleve – nu er

han fyldt et år

De blå blink på en politibil
Krimi

Mand kørt ned

efter skænderi

Den store trøje med Christian Eriksens navn og nummer på som kom på banen før kampen mod Belgien.
Sport

Hjulmand: Eriksens besøg

har ændret stemningen

Johanne Schmidt-Nielsen i blå og hvid blomstret skjorte.
Kendte

Johanne Schmidt-Nielsen:

Har fået en søn

En stor alligator sover
Dyreliv

Mød Muja:

Verdens ældste alligator

To biler på en våd vej
Nyheder

Skybrud flere steder i Jylland

En tømrer arbejder med træ
Livsstil

Håndværkerfradraget:

Hvad er op og ned?

En ATV'er flyver gennem luften
Krimi

12-årig dreng i kritisk tilstand efter ulykke 

Folk i nissedragter
Kendte

Nissebanden vender tilbage

En gråhåret mand vinker
Sport

Pinligt:

BBC ville hyre afdød fodboldspiller

En reol med bøger
Bøger

Sommerlæsning: Slug disse klassikere i din ferie

En masse cheerleader-piger i blåt
Helt vildt

Pige med Downs syndrom skåret ud af klassebilledet

En cykel på en kofanger
Krimi

Bilist kører cyklister ned på åben gade

En dame med en schæferhund i Washington
Nyheder

Præsidentens schæferhund er død

en ambulance
Krimi

21-årig mand mister livet efter påkørsel i København

billede af Marianne Jelved
Kendte

Marianne Jelved gjorde noget hun aldrig havde gjort - og besvimede

billede af et blåt EU-sygesikringskort
Rejser

Er dit blå EU-sygesikringskort udløbet?

redningshelikopter ses i luften
Krimi

Far omkommet - ville redde datter i gummibåd

billede af mads langer
Kendte

Mads Langer
er blevet far

martin henriksen ses bag Kristian Thulesen Dahl
Nyheder

DF-formand lægger afstand til partifælles islamtweet

demonstrerende sygeplejersker
Nyheder

Her dropper sygeplejerskerne strejken

Mand i hospitalsseng
Corona

Var indlagt 14

måneder med corona:

Nu er han død

billede af en sundhedsperson
Corona

Her er lørdagens

danske corona-tal

børn leger på græs
Livsstil

Sådan får du dine børn

til at lege sammen
- trods aldersforskel

Demonstrerende sygeplejersker
Nyheder

Dagens spørgsmål: Er det ok, at sygeplejerskerne strejker?

Portræt Thue Ersted Rasmussen
Underholdning

Dansker bliver superskurk

i Hollywood:

Jeg gik helt amok

Redningsmandskab hejses ned i en kran
Nyheder

Skole kollapser:

To dræbt 

Christian Eriksen på banen
Nyheder

Overlæge: Eriksen kan

komme tilbage på banen

portræt af mellemøstlig mand
Krimi

Efterlyst: Kørte betjent

ned og stak af

Mand giver briefing
Nyheder

Parlamentsmedlem anklaget for overgreb

Pornhub og MindGeek logoer på mobiltelefoner
Nyheder

34 kvinder sagsøger Pornhub

Silas Holst
Kendte

Silas Holst: Ikke flere børn

Tesfaye
Nyheder

Regeringen: Dropper modtagecenter i Etiopien

Philine
Kendte

Bendtners eks: Smider tøjet i varmen

billede af den falske Mona Lisa
Nyheder

Mona Lisa-kopi: Solgt for over 20 millioner

Kreta
Nyheder

Nye åbninger: Kreta, Nice og Cannes

Eriksen
Nyheder

Udskrevet: Eriksen besøger landsholdet

fængsel
Krimi

I fængsel for hærværk på jødisk gravplads

kronprins
Nyheder

Kronprinsen om Eriksen: Nu smiler vi igen

mand kigger ind i kameraet
Krimi

Har fundet rester 
efter Maria 

vandrefalk
Nyheder

Efter 100 år: Vandrefalke yngler ved København

grill med flammer
Livsstil

Sådan undgår du

at grillfesten går op

i flammer

mette frederiksen får vaccine i skulderen
Nyheder

Milepæl: Halvdelen

af danskerne vaccineret

hospitalet i skejby set på afstand
Krimi

Et-årig pige mistede livet:

Dagplejer anholdt

fodboldspillere går på fodboldbane
Sundhed

Denne gruppe overlever

oftere et hjertestop

modelfoto af ulykkelig pige i seng
Krimi

15-årig pige narret

til sex af 60-årig stedfar

blåt badebassin
Sundhed

Undgå at badebassinet

bliver en bakteriesump

mand på motorcykel flyver gennem luften
Nyheder

Stuntmand dræbt

under rekordforsøg 

indgang til rigshospitalet
Krimi

Kvinde badede alene

og druknede

lyn på himmel
Nyheder

Hedebølgen slutter

med et brag

elg står og kigger
Krimi

Dreng på knallert dør

efter kollision med elg

solnedgang
Nyheder

NASA slår alarm

motionsløbere løber i fælledparken i københavn
Sundhed

Kæmpe events

vender tilbage

Nyheder

Sygeplejersker: Strejke

er den eneste vej

billede af ibi støving
Kendte

Psykolog til Ibi Støving: Du går rundt med en traumelagkage

parken før kampstart
Sport

Eriksen til holdkammeraterne: I er så seje