Ekspert: Dyrere strøm ændrer ikke forbruget
Dyrere el på 100 kroner ekstra om måneder, får ikke danskerne til at trække stikket. Foto: Colourboc
100 kroner ekstra til strøm om året per husstand er ikke nok til at ændre forbruget, vurderer ekspert.

1.700 kroner ekstra til strøm om året i 2020 får ikke danskerne til at trække stikket ud af kontakten.

Det vurderer Energi-og klimamedarbejder Søren Dyck-Madsen i Det Økologiske Råd, efter at regeringen i et nyt energiudspil kaldet "Vores Energi" vil øge afgiften på el.

"I praksis er lidt over 100 kroner ekstra for en husstand om måneden ikke det store beløb, som vil lave den store ændring. Det afgørende er, hvad de 100 kroner bliver brugt til," siger energi- og klimamedarbejder Søren Dyck-Madsen i Det Økologiske Råd til Newspaq.

Meldingen kommer efter, at klima- og energiordfører Pernille Rosenkranz-Theil oplyser, at en del af energiplanen går ud på, at få danskerne til at bruge mindre strøm.

Regeringen vil bruge de ekstra penge på at give "biogassen et spark bagi," som ordføreren formulerer det. Og her er energi-eksperten helt på bølgelænge med regeringen.

Søren Dyck-Madsen mener endda, at en omlægning til grøn energi også på længere sigt vil gøre det billigere for danskerne at sætte stikket i kontakten.

"Det at fortsætte, som vi gør, vil være den dyreste løsning. Det at starte på omstillingen til vedvarende energi vil være den billigste løsning for danskerne," forklarer Søren Dyck-Madsen på baggrund af udregninger fra klimakommissionen.

Årsagen skal findes i de galopperende oliepriser, som sender prisen på strøm i vejret.

I regeringsgrundlaget skriver Socialdemokraterne, De Radikale og SF, at de vil reducere 40 procent af klimagasserne i 2020. 50 procent strøm i traditionelt elforbrug skal komme fra vind 2020. Kul skal ud i senest i 2030 og i 2050 skal det samlede energiforbrug komme fra 100 procent vedvarende energi.