Vagtfirma fyret: "En alvorlig sag, der ikke burde ske"
Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen kalder det for en alvorlig sag, at et kommunalt selskab har smidt et vagtfirma ud af byggeplads. Foto: Sarah Christine Nørgaard, Scanpix/Aalborg Universitet
Fyringen af firmaet Vagtdivisionen på Amager Bakke viser faren ved lange leverandørkæder, mener arbejdsmarkeds-forsker.

Det kommunale selskab Amager Ressourcecenter (ARC) har netop fyret sikkerheds-firmaet Vagtdivisionen. 

Det sker, fordi en af firmaets vagter ikke havde den rette vagt-godkendelse fra politiet.

Derudover har firmaets ansatte ikke haft overenskomster siden 2013. 

Og det strider direkte imod ARC's egne krav til underleverandører. ARC er ejet af Dragør, Frederiksberg, Hvidovre, København og Tårnby kommuner.

- ARC har som offentlig virksomhed en klar forventning om, at vores leverandører overholder gældende lovgivning og har de fornødne tilladelser i orden. Det kan vi konstatere ikke har været tilfældet her, hvorfor vi har valgt at afbryde samarbejdet med selskabet, skriver sekretariatschef Peter Roulund i en mail til Avisen.dk. 

Arbejdsmarkeds-forsker ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen, kritiserer at det offentlige har brugt vagter uden overenskomst.

- Det er en alvorlig sag, og det burde ikke ske. Det er ikke bare et problem på lønmodtagersiden, der er jo også arbejdsgivere, der bliver udkonkurreret på et unfair grundlag, siger Henning Jørgensen til Avisen.dk.

Kommuner støtter social dumping

Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet har udgivet en rapport, der evaluerer Københavns Kommunes indsats mod social dumping. Ifølge ham er alt for lange leverandørkæder roden til problemerne, og her er ARC netop et eksempel på, hvordan man ikke skal gøre.

- Amager Skibakke har nok over 120 underleverandører. Hvis det ikke er en risiko for social dumping, så ved jeg ikke, hvad der er. Når man er for langt nede i kæden, kender man ikke hinanden, siger Henning Jørgensen.

Han mener, at man i højere grad skal bryde med de lange leverandørkæder og have få store hovedleverandører, som man kan stole på, med ansvaret.

Københavns Kommune har for eksempel selv udarbejdet en offensiv anti - social dumping politik og Frederiksberg Kommune bruger konsekvent arbejdsklausuler.

Amager Bakke står færdigt i 2017, men Amager Ressourcecenter (ARC) vil kigge på sagen, når projektet skal evalueres.

- Vi er tæt på at være færdige med byggeriet, men tager denne sag med i vores samlede evaluering af vores arbejde med at sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår gennem de mere end fire år, vi har bygget, siger Peter Roulund.

Og det er Robert Andersen fra Vagt-og Sikkerhedsfunktionærernes fagforening (VSL) glad for.

- Når kommuner ansætter vagtfirmaer uden overenskomst, støtter det offentlige i bund og grund social dumping. Man burde tage sig tiden til at følge sine egne regler. Efter min mening er det lige så slemt som at hente underbetalte polske arbejdere op, siger Robert Andersen.