Ekspert: 3F-blokade er helt efter bogen
I fire måneder har 3F været i konflikt med restaurant Vejlegården i Vejle, men det er sket efter reglerne, vurderer professor Jesper Due. Foto: Presse / Vejlegården.dk
Fagbevægelsens blokade foregår helt efter reglerne, fastslår arbejdsmarkedsforsker. Venstre vil ændre dem.

- Der er ingenting i det her.

Sådan siger professor og arbejdsmarkedsforsker på Københavns Universitet Jesper Due, om den nu fire måneder lange konflikt mellem 3F og restaurant Vejlegården i Vejle.

Konflikten har fået flere til at vende skytset mod 3F og andre dele af fagbevægelsen med beskyldninger om, at den vil knuse restauratøren, der har opsagt overenskomsten med 3F for at tegne en for ejeren mere fordelagtig én af slagsen med den kristelige forening, Krifa.

Hackere har lagt 3F's hjemmeside ned, mens Venstres tidligere beskæftigelsesminister Inger Støjberg har kaldt 3F's fremfærd for "bøllemetoder". Og Liberal Alliances Joachim B. Olsen gik i weekenden en cru op og kaldte blokaden for "mafiametoder".

- Det hele foregår efter reglerne. Og det er kun, fordi nogen forsøger at få en principiel diskussion ud af denne her konflikt, at det er blevet en historie, siger Jesper Due.

Han mener, at sagen om ikke andet viser, at fagbevægelsen har et stort efterslæb i at få forklaret, hvad deres sag går ud på.

- Der er jo en tendens til, at folk tror, at løn og arbejdsvilkår kommet af sig selv, og at sådan noget som mindsteløn kan tilskrives lovgivning. Så det tyder jo på, at fagbevægelsen har et forklaringsproblem, siger han.

Venstre vil nu kæmpe for at få ændret reglerne, så det fremover bliver umuligt at blokere for en virksomhed, der opsiger sin overenskomst og tegner en til anden side.

- Vi går ind for den danske arbejdsmarkedsmodel, men vi vil modernisere den, siger Inger Støjberg.

- Det skal være sådan, at man skal kunne tegne overenskomst med dem, man vil, så længe det er en landsdækkende fagforening, siger hun.

Hvornår noget så er "landsdækkende", har Venstre endnu ikke lagt sig fast på.

Jesper Due kalder forslaget for "nedbrydende for den danske model".

/ritzau/