Efter fire års kamp: Skolelærer vinder kamp om ytringsfrihed

Fynsk skolelærer vinder efter fire år kampen om sin ytringsfrihed. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv))

Det var uberettiget, de Odense Kommune gav lærer Erik Schmidt en advarsel.

Torsdag faldt der endelig dom i Østre Landsret i sagen om skoleæreren Erik Schmidts ret til at ytre sig.

Sagen har kørt siden 2014, hvor Erik Schmidt på et personalemøde var kritisk over for ændringer på arbejdspladsen.

Odense Kommune gav Erik Schmidt en advarsel og tog ham ind til en tjenstlig samtale for at have haft "en negativ attitude".

Det fik Erik Schmidt til at opsige det job, som han havde haft i 34 år på Agedrup Skole i Odense.

Dommen i Østre Landsret faldt ud til Erik Schmidts fordel. Det var således uberettiget, at Odense Kommune gav lærer Erik Schmidt en advarsel, skriver Folkeskolen.dk.

Danmarks Lærerforenings advokat Steen Hellmann valgte i sin procedure, at lægge stor vægt på, at sagen også handler om offentligt ansattes lovfæstet udvidede ytringsfrihed.

Erik Schmidt har i retten forklaret, at han blev vred, fordi den nytiltrådte leder i et oplæg på et lærermøde fremlagde en gennemgribende ændring i arbejdsforholdene, der ikke på forhånd var blevet diskuteret med lærerne.

- Jeg hævede stemmen, men tonen var ikke uanstændig. Det ville kræve, at der var noget personligt i det, og det var der absolut ikke, sagde han i retten i følge Folkeskolen.dk.

Landsretten konkluderer, at Erik Schmidt i hvert fald én gang spontant råbte "nu må det her vanvid stoppe" eller lignende, at han var vred, og at han gav udtryk for sin utilfredshed med ordene "lukket ledelse", skriver Folkeskolen.dk.

Odense Kommune skal betale sagsomkostningerne på 126.250 kroner plus renter til Danmarks Lærerforening, som har ført sagen for Erik Schmidt.