Dyre eksamenskurser forværrer karakterer
CBS's egen undersøgelse viser, at studerende, der følger et eksamenskursus, får lavere karakterer end de studerende, der ikke gør. Foto: www.colourbox.com
Private eksamenskurser gør de studerende mindre aktive, og giver i øvrigt dårligere karakterer, viser undersøgelse fra CBS.

Private eksamenskurser er skønne spildte kræfter og ikke mindst penge ud af vinduet

Studerende, der deltager i eksamenskurserne, de såkaldte manuduktionskurser, får nemlig slet ikke højere karakterer, viser en undersøgelse fra CBS.

"Hvis man ser på deres studieadfærd er den meget uhensigtsmæssig, for tallene viser, at de systematisk får dårligere karakterer end de studerende, der ikke tager manuduktionskurser, "siger Jakob Ravn, der er leder af Evalueringsenheden i CBS Learning Lab. Han understreger dog, at tallene ikke nødvendigvis kan overføres til resten af universitetsverdenen.

På Copenhagen Business School, CBS, har man lavet flere undersøgelser, for at finde ud af, hvem der benytter sig af kurserne. Og de viser, at det er de samme studerende der benytter sig af kurserne, og at man i gennemsnit får en dårligere karakter, hvis man har fulgt et manuduktionskursus, end hvis man ikke har.

Seneste undersøgelse fra september i år viser et karaktergennemsnit på 5.7 for eksamenskursisterne. De der ikke tog kurserne havde 6.6 i gennemsnit. Det samme gør sig gældende i en tre år gammel analyse.

Ifølge Jakob Ravn, er der tegn på, at det er en strategi at benytte sig af eksamenskurser for i stedet at møde mindre op til undervisningen på CBS, fortæller han:

"Det er meget få studerende, der kun tager manuduktionskurser i et enkelt fag. Så det tyder på, at det er en studiestrategi. Man kan se, at de, der tager manuduktion fra fag til fag, er mindre til stede til undervisningen og bruger mindre tid på studiet generelt."

Jakob Ravn mener, at det peger i retning af, at nogle studerende tror, at manuduktionskurser tilbyder en nem måde, at komme igennem studiet på.

Næstformand hos Djøf Studerende, Signe Thiim, siger til Newspaq, at det giver stof til eftertanke, hvis karaktererne viser sig at være lavere hos studerende, der benytter sig af kurserne.

"Det sender da nogle advarselssignaler om, at universitetet skal tages seriøst blandt alle studerende. Det siger nok også noget om læringsmåden på vores universiteter, hvor vi måske skal til at fokusere på at lære noget igennem et helt semester og ikke bare i tre uger op til en eksamen. At man skal lære for at lære, og ikke for at gå til eksamen," siger hun.

Hun kender dog ikke til, at det skulle være en udbredt strategi at tage eksamenskurser for i stedet at møde mindre op til undervisningen.

En undersøgelse blandt Djøf Studerende fra september i år, viser, at 27 procent af de adspurgte havde betalt for et privat eksamenskursus i løbet af deres nuværende studie.

Af dem svarede 9 procent, at de tog kurserne fordi de ikke havde deltaget tilstrækkeligt i undervisningen på deres studier.