Dugfrisk dom kan koste dig nye chokgebyrer
Højesteret har i dag stadfæstet en principiel dom om pensionsudbetalinger. Foto: Per Johansen/domstol.dk
Forbrugerrådet frygter, at højesteretsdom vil få pensionsselskaberne til at skrue op for gebyrerne.

Der er blevet givet carte blanche til nye gebyrer på pensioner.

Sådan lyder det fra Forbrugerrådets direktør, Rasmus Kjeldahl, efter Højesteret i dag har afsagt dom i en sag mellem Danica og en række fortørnede pensionskunder.

Dommen betyder, at pensionsselskaberne fremover kan indføre nye gebyrer uden forudgående varsel, mener han.

"Hvis der ikke bliver fulgt op lovgivningsmæssig på den her dom, så er jeg ret overbevist om, at der vil blive skruet op for kreativiteten og gebyrskruen raden rundt i pensionsselskaberne," siger Rasmus Kjeldahl til Newspaq.

Dommen er en stadfæstelse af en dom fra landsretten. Sagen er startet, fordi Danica i 2000 indførte et såkaldt omkostningsbidrag, når pensionen bliver udbetalt. Men da selskabet ikke havde varslet pensionskunderne anlagde de sag med hjælpe fra Forbrugerrådet.

"Der (...) er grundlag for at fastslå, at de omkostningsbidrag, som Danica har fastsat, har været uberettigede," lyder det blandt andet i afgørelsen.

Rasmus Kjeldahl vurderer, at dommen er principiel, og altså derfor kan have alvorlige økonomiske konsekvenser for pensionskunder.

"Det er klart, at når Højesteret har givet carte blanche til at sætte ikke-varslede gebyrer i værk, så er det klart, at nogle vil gribe den mulighed