Spis mere fedt og tab dig.
Nye diætkure som Low Carb High Fat (LCHF) bygger på en omvendt madpyramide, hvor man skærer al korn og kulhydrater fra men til gengæld spiser masser af fedt. Men selvom boghandlerens hylder bugner af bøger om de strikse kure med løfter om hurtigt vægttab, har de endnu ikke bidt sig fast hos danskerne.
34 procent af danskerne kender til kuren, men kun to procent følger den slavisk. Hele 74 procent fravælger fuldstændigt kuren. Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Fuldkornspartnerskabet.
- Det er en dårlig idé at spise LCHF, fordi man udelukker fuldkorn helt fra sin kost, og så går man glip af alle de gode egenskaber, som fuldkorn har, siger Rikke Iben Neess, kampagneleder i Fuldkornspartnerskabet, til Ritzau Fokus.
Fuldkorn, der er en af de ti officielle kostråd, mætter godt, så man spiser mindre og derved har lettere ved at holde vægten nede. Fuldkorn holder også maven og fordøjelsen i gang og forebygger blandt andet hjerte-kar-sygdomme, type to diabetes og forskellige kræfttyper.
Men det behøver ikke være farligt at droppe fuldkornprodukter, hvis blot man erstatter dem med noget, der er lige så sundt.
- Det er én ting at droppe fuldkorn til fordel for kål og gulerødder og noget helt andet at droppe det fordel for røde bøffer og bacon. Man kan sagtens leve uden fuldkorn, men det er bare en rigtig nem og billig vej til en sund kost, der har alt, hvad vi har brug for, siger Anja Olsen, seniorforsker inden for blandt andet kost i Kræftens Bekæmpelse, til Ritzau Fokus.
Hun forklarer, at man godt kan have en lige så sund kost uden fuldkorn, hvis man sammensætter den ordentligt med eksempelvis grøntsager. Men får man ikke de fibre, man skal have, risikerer man blandt andet at få tarmkræft.
Rikke Iben Neess forklarer, at det hos LCHF-fanatikere kan blive et problem, at de får energien fra fedt frem for kulhydrater.
- For at kroppen skal fungere, skal den både have proteiner, kulhydrater og lidt fedt. Kulhydraterne er nødvendige for at kroppens energistofskifte kan fungere optimalt og for at udnytte kostens indhold af fedtstoffer og proteiner, siger hun.
Hun understreger, at der naturligvis kan være forskellige hensyn som glutenallergi, hvor det er nødvendigt at konsultere sin læge eller diætist.
Om Low Carb High Fat (LCHF)-kuren
- LCHF-kosten er madpyramiden vendt på hovedet. Den indeholder få kulhydrater og meget fedt.
- Det vil sige, at man ikke spiser kornprodukter, pasta, kartofler, sukker, øl, tilsætningsstoffer, kunstige sødemidler eller fedt af dårlig kvalitet, altså margarine, transfedt og olier med højt indhold af Omega 6.
- I stedet spiser man masser af grøntsager, primært dem, der vokser over jorden, al slags kød - gerne fede udskæringer og med fedtkant.
- Kuren råder også til at spise fede mælkeprodukter som piskefløde, fede oste, cremefraiche 38 procent og græsk yoghurt 10 procent, naturligt fedt som økologisk smør, olivenolie, kokosolie og en smule nødder og bær.
Kilde: Madbanditten
- 34 procent af danskerne kender til LCHF-principperne.
- 2 procent af dem lever efter diæten, 22 procent af dem spiser nogle gange LCHF kost, mens 74 procent af dem svarer, at de ikke vil spise efter principperne.
- 67 procent af danskerne synes, at fuldkorn smager godt, 23 procent har ikke en holdning til smagen, mens 5 procent ikke bryder sig om fuldkornssmagen.
Undersøgelsen er foretaget af YouGov for Fuldkornspartnerskabet.
/ritzau/FOKUS